4G Router – Bästa & Billigaste – Test

Nedan finner du en topplista över de bästa & billigaste 4G Routers på den svenska marknaden. Alla våra redogörelser och presentationer uppdateras frekvent & det kan innebära att produkter dels försvinner, och dels byter placering. Det är trots allt en rangordnad lista över de bästa alternativen.

Lista över Bästa & Billigaste 4G Routers:

1. TP-link Archer MR400 4G-router med modem AC1200

Wireless AC
Cat. 4 (150 Mb/s)
Stöd för 8 olika 4G-band
“Prisvärd”

TP-link Archer MR400 är en 4G-router med inbyggt modem som har stöd för upp till 150 Mb/s (LTE Cat. 4). Sim-kortet (Micro-Sim) sätts direkt i routern som levereras förkonfigurerad och redo att användas. Utrustad med fyra nätverksportar (100 Mb/s, UTP), två externa 4G-antenner och tre inbyggda wifi-antenner för trådlösa hastigheter på upp till 1167 Mb/s (867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet). En av nätverksportarna kan omvandlas till Wan-port för anslutning av fast internetuppkoppling (backup).

2. TP-link M7200 4G-router med modem

Batteritid som räcker i 8 timmar
Mycket enkel installation
För upp till 10 enheter
“Billigast”

TP-link M7200 är din portabla partner på resan. Sätt i ett olåst SIM-kort med 4G och dela din internetuppkoppling trådlöst. Fungerar lika bra i bilen som i tältet. Det inbyggda batteriet laddas via den medföljande Micro-USB-kabeln och räcker för upp till 8 timmars användning. SIM-kortet (Mini-SIM) sätts direkt i routern. Även bakåtkompatibel med 3G och 2G. Ej operatörslåst. Levereras med SIM-adaptrar. Mått: 94x56x19 mm.

3. Netgear Nighthawk M1 4G-router med modem AC1200

24 h batteritid
LTE Cat. 16 (1 Gb/s)
Stöd för Arlo Pro 2-övervakningskameror
“Bästa”

Netgear Nighthawk M1 är en laddbar 4G-router med inbyggt modem som har stöd för upp till 1 Gb/s (LTE Cat. 16). Sim-kortet (Micro-Sim) sätts direkt i routern. Upp till 20 enheter kan ansluta trådlöst till routern. Använder dual-band-teknik för höga hastigheter (upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet). Inbyggt dedikerat stöd för Netgear Arlo Pro 2-kameror för att smidigt kunna ha med sig övervakningskameror på t.ex. båten, semestern eller i husvagnen.

Test: Bästa & Billigaste 4G Router

Idag är vi i stort sett uppkopplade jämt och det är snart så att alla hushåll i vårt avlånga land har bredbandsuppkoppling. Tekniken vi använder varje dag blir allt smartare, vilket gör att vi har allt fler enheter som behöver tillgång till ett nätverk i våra hem och även när vi är på resa. Vi bestämde oss därför för att göra ett test 4G router och hoppas och tror att du kommer att ha nytta av vårt fasta och mobilt bredband router bäst i test!

Så här genomförde vi billig 4G router bäst i test

För endast några år sedan användes en router till familjemedlemmarnas mobiltelefoner, någon enstaka surfplatta och kanske en hemdator. I dagsläget ser det helt annorlunda ut och hushållsapparater av alla möjliga slag behöver bredband för att fungera korrekt.

Är du väldigt teknikintresserad har du säkerligen redan installerat fjärrstyrning på hushållets lampor, stereoapparater och kanske till och med till espressomaskinen! En bra bredbandsuppkoppling är med andra ord i stort sett nödvändig för de allra flesta av oss.

Vår vardag kretsar alltså därför i mångt och mycket trådlösa nätverk, det märks inte minst när vi är utomlands. Ofta letar vi frenetiskt efter wifi-hotspots, där vi kan ansluta vår mobil. Vårt behov av nätverk gör dessutom att det finns massor med alternativ när det gäller val av 4G router.

I vår köpguide och 4G router sim kort bäst i test, har intentionen varit att plocka ut fem routers som håller hög kvalitet och som dessutom är lätta att använda. De flesta av dem kan också användas med sim-kort, så att de blir mobila.

Testet har vi gjort genom att samla in så mycket information som möjligt om respektive produkt. Eftersom det här är ett så vanligt inköp för våra svenska hushåll, finns det därmed även en uppsjö av kundrecensioner, omdömen och även tester på nätet. Det har gjort att vi haft gott om material att använda oss av, när vi har gjort våra val.

Kriterierna vi har utgått från har varit bland annat:

 • Hastighet på processorn
 • Överföringshastighet
 • Antal frekvensband
 • Säkerhet
 • Inbyggd brandvägg
 • Wifi-standard
 • RAM-minne

1. TP-link Archer MR600 4G router med modem AC1200 – Bäst i test

TP-link Archer MR600 Router är testets bästa 4G router med inbyggt modem och här får användaren därmed en router med en bra balans av effektiv teknik och inte minst användarvänlighet. En intressant sak med modellen är även att den till utseendet sticker ut, i jämförelse med en router med sim kort från konkurrerande märken. Den står inte på högkant som många routers av den här typen, utan ligger platt och har även antennerna på varsin sida om själva routern.

Fördelen är därför att det innebär att den står stadigt där du placerar den, utan någon risk för att den ska välta. Nackdelen är att det kan vara aningen sämre räckvidd på grund av modellen, för exempelvis mobiltelefoner.

Användarvänligt gränssnitt

I mjukvaran finns fler bra funktioner inbyggda. Gränssnittet på inställningarna i webbläsaren är användarvänligt. Dessutom har den ett modernt och logiskt upplägg med tydlig navigering. Här finns även flera smarta funktioner.

Exempelvis har den stöd för TP-links eget onemesh-system och därför finns det ett flertal wifi-förlängare och åtkomstpunkter som du kan använda som så kallade mesh-noder, för att öka räckvidden. Funktionen är gjord på ett behändigt sätt och är därför lätt att använda.

Många funktioner

Vidare kan du skapa ett gästnätverk där du själv kan välja vad användaren ska få tillgång till. Här finns också en grundläggande föräldrakontroll med ett surfschema och blockering av särskilda webbadresser.

Det finns även möjlighet att slå på stöd för ip-tv. Det är förstås väldigt trevligt att den funktionen finns för att bredda användningen av routern. Det finns också en funktion som gör en säkerhetsanalys av enheterna i nätverket.

Fördelar med TP-link Archer MR600 4G router med modem AC1200

 • Snygg
 • Lättskött
 • Smarta funktioner

Nackdelar med TP-link Archer MR600 4G router med modem AC1200

 • Liggande modell som tar mycket plats
 • Aningen kort räckvidd

Specifikationer för TP-link Archer MR600 4G router med modem AC1200

 • Mobilt bredband: Lte cat 6 med 300 Mbit/s nedladdning och 50 Mbit/s uppladdning
 • Sim-kortläsare: Mikro SIM
 • Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
 • Wifi-kapacitet: 300/867 Mbps
 • Anslutningar: En gigabit wan/lan, tre gigabit wan
 • Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
 • Wifi-protokoll: Wifi 5

2. TP-link Archer MR400 4G router med modem AC1200 – Omdöme & Test

Utmanaren TP-link Archer MR400 4G router med modem AC1200, är lillasystern till vår bäst-i-test. Här får du i stort sett samma produkt, men i en lite mindre kraftfull version. Det som skiljer sig är att Mbit/s-portarnas hastighet är kraftfullare hos vinnaren och att den också använder sig av WPA2 i stället för WPA, som här. Dessutom har modellen heller inte lika kraftfull nedladdningshastighet.

Lätt att ansluta

Routern har kapacitet för delning till upp 64 wifi-enheter och nedladdningshastigheten är på upp till 150 Mbps. Installationen är väldigt lätt och det är därmed bara att sätta i ett sim-kort och sedan sätta igång den. Här behövs inga konfigurationer.

Routern är utrustad med fyra nätverksportar, varav en av dessa kan omvandlas till en port för fast bredbandsuppkoppling.

Kan tas med överallt

Ett annat plus är att den har kompatibilitet för mer än 100 länders 4G-nät, så routern kan du ha med dig på resor i stort sett överallt.

Fördelar med TP-link Archer MR400 4G router med modem AC1200

 • Snabb och lätt installering
 • Stabil prestanda

Nackdelar med TP-link Archer MR400 4G router med modem AC1200

 • Kort räckvidd

Specifikationer för TP-link Archer MR400 4G router med modem AC1200

 • Trådlös säkerhet: WEP och WPA-PSK/WPA2-PSK
 • WPS
 • Brandvägg: DoS och SPI
 • Standard 802.11 a/b/g/n/ac
 • Hastighet: 300 + 867 Mbps
 • Frekvensband: Dual-band
 • VPN-stöd: PPTP, OpenVPN och IPS:ec
 • IPv6-stöd
 • Antenndelar: 2 st
 • Anslutningar: LAN 3 st (10/100) och WAN 1 st (10/100)

3. D-link DWR-933 4G router – Omdöme & Test

D-link DWR-933 Router är en mobil höghastighetsrouter som smidigast möjligt ger dig ett wifi-nätverk var du än är. En av styrkorna med modellen är definitivt att den har ett starkt och dessutom hållbart batteri som tillåter flera timmars användning, innan det behöver laddas upp på nytt.

Anslut upp till 10 enheter

Med routern kan du ansluta upp till 10 enheter och den är verkligen enkel att komma igång med. Det går också att ansluta den direkt till en PC med USB-kabel och även kabel ingår i köpet. Dessutom är den väldigt portabel med sina nätta mått på 98 x 71 x 19 mm och en vikt på 120 gr.

Enkel igångsättning

Tyvärr har den inte den smidigaste hållaren att installera kortet i. Hållaren är svår att komma åt och det tar därmed en stund att få sim-kortet på plats. Men i övrigt är igångsättning extremt enkel. Lösenordet kan ändras om du vill ha något enkelt som hela familjen kan komma ihåg.

Med inbyggd brandvägg

Routern har utmärkta säkerhetsfunktioner och här finns också inbyggd brandvägg, WPA/WPA2 Wi-Fi-kryptering och även WPS om du vill direktkoppla med annan elektronik.

Fördelar med D-link DWR-933 4G router

 • Liten och portabel
 • Kan direktkopplas med exempelvis en stationär dator
 • Hög säkerhetsstandard

Nackdelar med D-link DWR-933 4G router

 • Liten och svåråtkomlig simkortshållare

Specifikationer för D-link DWR-933 4G router

 • Standard: 802.11 b/g/n/ac
 • Hastighet: Cat6 LTE-A upp till 300 Mbps
 • Dual-Band: 2.4/5GHz

4. D-link DWR-920 4G router – Omdöme & Test

Om du gillade fördelarna med utmanaren här ovan, men tycker att den är lite för kraftfull och har för många funktioner, kan vi rekommendera D-link DWR-920 Rrouter. Här får du i grunden samma produkt från samma varumärke, men med mindre prestanda.

Med sin snabba nedladdningshastighet har du ändå en utmärkt enhet, där du både kan använda din laptop och låta barnen spela datorspel på en annan enhet samtidigt, utan att det blir några problem. Dessutom kan den användas med sim-kort och passar alltså som mobilt bredband också.

Praktisk på resor

Vidare är routern är liten och smidigt och passar därför bra att ta med på resor för att strömma musik och video. Du kommer också snabbt igång med routern. En annan fördel är att du kan konfigurera den snabbt och smidigt i de flesta webbläsare, vare sig du använder stationär dator, android eller iOS.

Smart backup hemma

Det här är helt enkelt ett wifi som är perfekt att ha redo hemma, om du ska på resa eller ska åka till lantstället. Den fungerar dessutom också bra som en enkel backup om ni blir utan bredbandsuppkoppling hemma. Fungerar med sim-kort och även med fast bredbandsuppkoppling

Fördelar med D-link DWR-920 4G router

 • Intuitivt användargränssnitt
 • LAN-port som kan konfigureras till WAN
 • Tillräckligt kraftfull för filöverföring
 • Kan användas som mobil router

Nackdelar med D-link DWR-920 4G router

 • Opraktisk simkortshållare

Specifikationer för D-link DWR-920 4G router

 • Två Gigabit Ethernet LAN-portar för att ansluta med kabel
 • WAN-port som tillval för bredband med fast linje
 • Felsäkert internet med WAN till 4G failover
 • Trådlösa säkerhetsfunktioner
 • WPA / WPA2 Wi-Fi-säkerhetsprotokoll
 • Wi-Fi Protected Setup (WPS)
 • Intuitivt inbyggt webbgränssnitt
 • LED-indikatorer för att kontrollera nätverkets status

5. TP-link M7450 4G router – Omdöme & Test

Sist ut av våra utmanare har vi routern TP-link M7450 4G router. Varumärket borgar i sig för kvalitet. M7450 är en router med bra täckning och den mobila routern ser till att du har uppkoppling var du än befinner dig. Du kan därför ta med den som trådlös router till sommarstället och segelbåten, likväl som till hotellet.

Både för hemmabruk och på resa

Dessutom är den tillräckligt kraftfull för att du också ska kunna använda den för hemmabruk i normal användning av dator och mobiltelefon. Har ni däremot flitigt spelande gamers hemma, räcker routern dock inte riktigt till och en direktuppkoppling till ett modem är istället att föredra.

Produkten ger upp till 150 Mbps för nedladdning och 50 Mbps för att ladda upp. Routern är utrustad med ett stabilt 802.11n protokoll och har även en WPA 2-PSK kryptering, vilket gör uppkopplingen trygg och säker.

Med mobilapplikation

Det vi definitivt gillade mest med den här routern är att den har en bra tillhörande mobil applikation. Via appen kan du ställa in routern, justera barnsäkerhetslås och även ställa in lösenord. Väldigt smidigt och praktiskt tycker vi!

Fördelar med TP-link M7450 4G router

 • Med mobilapplikation
 • Portabel
 • Bra pris

Nackdelar med TP-link M7450 4G router

 • Ej möjligt att ansluta extern antenn

Specifikationer för TP-link M7450 4G router

 • Minneskortsläsare
 • Hastighet: Nedladdning 150, uppladdning 50 Mbit/s
 • Standard: 802.11n (Wi-Fi 4)
 • 8 timmars batteritid
 • Med LCD-skärm