Alkoholmätare – Bästa & Billigaste – Test

Det vankas festligheter, gemenskap, skratt och spännande samtal. Alkoholen flödar och du råkar få i dig fler glas än du tänkt. Du hade kanske inte ens tänkt att få i dig någon alkohol alls. Det var trots allt din tur att köra hem, men när det bjuds på välkomstdrinkar följt av välsmakande vinsorter har du svårt att motstå frestelsen.

Som tur är finns det idag alkoholmätare som värnar om både din och dina medmänniskors säkerhet och trygghet! Att använda sig av en alkoholmätare för att se promillehalten innan du ger dig ut på vägarna gör att du slipper utsätta dig själv och andra för livsfara. Det är trots allt i trafiken de flesta dödsfall och olyckor sker och i många fall är det när människor kör berusade.

En alkoholmätare hindrar dessa hemskheter från att inträffa, och ger dig skydd och säkerhet när du är iväg någonstans. Många kan du enkelt ta med dig i byxfickan eller väskan. Vi jämför olika alkoholmätare som du kan använda för att hålla dig på den säkra sidan av vägen!

Lista över Bästa & Billigaste alkoholmätare:

Dräger 3820 Alkomätare

Mycket enkel att använda
Hög noggrannhet och tydlig display
Godkänd för professionell standard (EN15964)
“Billigast”

Professionell alkomätare med elektrokemisk bränslecellsteknik. Mätaren levererar extremt tillförlitliga mätresultat och är godkänd enligt EU-standarderna EN16280 och EN15964.


Alcosense Excel Alkomätare

Bränslecellsmätning
Hög noggrannhet
Rekommenderad av MHF
“Bäst i test”

Professionell alkomätare med elektrokemisk bränslecellsteknik och tydlig färgdisplay. Mätaren levererar mycket tillförlitliga mätresultat som tydligt visas på en 1,8”-tums färgdisplay, tillsammans med de 24 senaste mätningarna. Tillåter egen inställning av gränsvärden (mg/L samt ‰ BAC), perfekt för resande.

Alcosense Ultra Alkomätare

Bränslecellsmätning (200 mm²)
Mycket hög noggrannhet
Rekommenderad av MHF
“Bäst prestanda”

Professionell alkomätare med elektrokemisk bränslecellsteknik och tydlig färgdisplay. Bränslecellen mäter 200 mm² och återfinns i många polismyndigheters alkomätare. Mätaren levererar mycket tillförlitliga mätresultat som tydligt visas på en 1,8”-tums färgdisplay, tillsammans med de 128 senaste mätningarna.

Alkoholmätare – Bäst i test:

Vi gjorde en rättvis och överskådlig jämförelse på populära alkoholmätare som finns på marknaden idag. Genom att kolla på vilka tekniska egenskaper samtliga alkoholmätare har så har vi sammanställt en lista där vi kollar vidare på detta. Vi kollar även på prisskillnader för att hjälpa dig hitta en billig alkomätare. Vi har sett över omdömen och recensioner från användare för att göra listan så bra som möjligt. Detta har vi gjort för att kunna hitta bra alkoholmätare till förmånliga priser. Säkerhet och trygghet är det viktigaste, och detta utlovar våra topp 5 bästa alkoholmätare.

1. Dräger Alcotest 3820

Den här hamnar på förstaplats i vårt alkomätare bäst i test. En stor anledning till det är för att den är otroligt enkel att använda, även om teknologin som ligger bakom den är avancerad. Med menyer på svenska kan du utan svårigheter använda dess funktioner. Den har en väldigt kompakt design och är lätt att hålla i handen. Själva instrumentet har en väldigt kort uppstartstid på enbart någon sekund, vilket gör att resultaten för alkoholmätningen sker snabbt och smidigt. Oberoende på vilken temperatur som är i luften levererar den här alkoholmätaren alltid tillförlitliga och korrekta resultat.

Tack vare dess kompakta och enkla design kan du enkelt bära med dig den i byxfickan eller handväskan. Det ger ökad säkerhet och gör också att flera användare tar med sig den när de ska iväg någonstans. För den som vill vara diskret och inte dra till sig uppmärksamhet när testet väl görs går det alldeles utmärkt att vara det. Den är nämligen väldigt tyst av sig och det går även bra att stänga av ljudet vid utandningsprovet. Den kommer också med ett skyddande lock som bevarar munstycket i sitt bästa skick. Vidare får du med dig en tygpåse som ytterligare ett skydd mot repor och dylikt. I tygpåsen kan du förvara din alkoholmätare och se till att den är skyddad. Du får även plats med ett extra munstycke i den om det skulle behövas.

Kvaliteten på Dräger Alcotest 3820 är alldeles utmärkt och gör denna till en omtyckt alkoholmätare bland de flesta användare.

Fördelar

 • Godkänd mot professionell standard (EN 15964)
 • Enkel att använda
 • Kompakt design
 • Menyer på svenska
 • Skyddande lock och tygpåse medföljer

Nackdelar

 • relativt dyrt, men värd investering i det långa loppet

2. Dignita AM 7000 Alkomätare

Dignita AM 7000 hamnar som tvåa i vår alkoholmätare test. Den här alkohomätaren är godkänd enligt EU-standard EN16280 och vidare är den rekommenderad av MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund). Det kan vara tryggt att veta att den uppfyller nya EU-standarden EN16280:2012.

Mätaren i sig är försedd med elektrokemisk bränslecellsteknik. Den visar pålitliga resultat med ± 0,05 ‰ felmarginal vid 0.50 ‰. Måttet på alkoholmätaren är 108 x 47 x 17 mm. Det är precis som vår etta en ganska enkel och kompakt alkoholmätare som du med fördel kan bära med dig i byxfickan eller väskan.

Den har en ytterst hög tillförlitlighet. Den är driftsäker och kommer med en inbyggd kalibreringstimer. Utöver dess finesser med teknisk förträfflighet så har den också en överskådlig display där du enkelt kan se de senaste sparade tio resultaten, utöver det aktuella resultatet.

Med dess snabba responstid och solida formgivning är den här en bra alkoholmätare bland de som finns tillgängliga att köpa. Med alkoholmätaren får du två munstycken och 2x AAA-batterier som ska räcka för upp till 1000 mätningar. Måttet på alkoholmätaren är 108x47x17 mm. Kalibrering är rekommenderat att göras en gång per år.

Även den här alkoholmätaren kommer i ett praktiskt fodral som du kan förvara den i.

Fördelar

 • Bränslecellsmätning
 • Hög noggrannhet
 • Testad och rekommenderad av MHF
 • snabb responstid

Nackdelar

 • kräver batteri men det är standard 2x AAA-batterier som räcker för upp till 1000 mätningar. Du får de första med på köpet

3. Alcosense Excel Alkomätare

Alcosense Excel Alkomätare är precis som vår tvåa rekommenderad av MHF, vilket i sig gör den pålitlig och driftsäker. Dess mätare ger ständigt ifrån sig pålitliga och träffsäkra resultat. Vidare kompenserar den även uppåt för att undvika risken att ge ett alltför låg värde, som exempelvis + 0,15 ‰ vid 0.00 ‰. Den använder en 64 mm² bränslecell och kalibrering rekommenderas att göra en gång per år, vilket enheten även påminner dig om efter 11 månaders användning.

Det bästa med den här alkoholmätaren är att den har fyrtio olika förinställda värden för länder och regioner överallt i världen. Det gör att du inte endast kan använda den här i Sverige utan även när du befinner dig utomlands.

I likhet med de flesta alkoholmätare som finns på marknaden kräver den här batterier för användning. Just den här alkoholmätaren levereras med 3x AAA-batterier som du sedan får köpa nya av när de tagit slut. Du får också hela 5 munstycken och en USB-kabel för mjukvaruuppdateringar. Det gör att du hela tiden kan hålla dig ajour med alkoholmätaren och vara säker på att den är tillförlitlig.

Måttet är 107x55x29 mm.

Resultaten du får när du använder den här alkoholmätaren visas på en 1,8″-tums färgdisplay som du lätt kan se ihop med dina senaste 24 mätningar. Du kan också på egen hand ställa in val av gränsvärden (mg/L samt ‰ BAC), vilket är alldeles utmärkt att göra på resande fot.

Fördelar

 • Bränslecellsmätning
 • Hög noggrannhet
 • Rekommenderad av MHF
 • kommer med 40 förinställda värden för olika länder och regioner
 • du kan enkelt använda den även utomlands
 • tillåter egen inställning av gränsvärden

Nackdelar

 • kostar en del, men kan användas över lång tid

4. Dräger 5820 Alkomätare

Dräger Alcotest 5820 är en enkel och kompakt alkomätare som ger dig möjlighet att utföra ett alkotest både på dig själv, dina vänner och nära och kära. Det går snabbt att använda den och den ger alltid ifrån sig träffsäkra och pålitliga resultat. Den har väldigt bra precision i jämförelse med andra alkoholmätare som finns tillgängliga att köpa. Vidare har den en garanterad lång livslängd så när du väl köpt den kan du använda den i flera år framåt och alltid vara på den säkra sidan.

Den ger dig chansen att använda den oavsett vilken temperatur och miljö du befinner dig i, tack vare att dess mätares arbetstemperatur är 5°C till +50°C. Den är oerhört användarvänlig med lätta utandningstester. Det ska inte vara krångligt att göra ett alkotest, utan det ska helst ske snabbt och effektivt. Det ändamålet hjälper Dräger 5820 definitivt till med att uppfylla.

Det enda du behöver göra är att aktivera mätaren med en enkel knapptryckning. När det är klart kan du använda alkotestaren för att testa din promillehalt. För att se resultaten kollar du i displayen. Du kan också se dina senaste hundra stycken registrerade utandningsprov vilket ger dig en bra och säker överblick över din promillehalt.

En extra finess med den här alkoholmätaren är att du kan få en indikation om det finns alkohol i den omgivande luften du befinner dig i. Den har en aktiv och passiv mätning. För att kunna få en sådan indikator behöver du endast hålla alkotestaren framför personen du är med och dubbeltrycka på OK-knappen. För det testet krävs inget munstycke. Däremot är det inget hundraprocentigt och träffsäkert resultat för att mäta promillehalt, men det kan likväl ge en indikator på huruvida personen är stabil nog att köra eller ej.

5820 är särskilt utvecklad för en snabb och smidig hygienisk testning av alko­hol. Självaste formen på munstycket gör att utan närmare svårigheter kan använda den även i sämre ljusförhållanden. Med tanke på att du får flera munstycken inkluderade i köpet av Dräger kan du snabbt byta ut dessa och hålla det hygieniskt rent efter varje utandningsprov.

Den kommer färdigkalibrerad direkt från fabriken, men bör kalibreras om ungefär en gång per år. Detta för att säkerställa noggrannheten vid varje mätning.

Fördelar

 • Displayen ger klar och tydlig information om resultat
 • Menyknappar för användarinställningar
 • Munstyckes utformning ger ett hygieniskt skydd
 • På/av knapp samt för passivt test av omgivningsluft
 • Höljet har skyddsklass IP54

Nackdelar

 • något dyr prisklass, men värd att investera i

5. Alcosense Pro Alkomätare

Denna professionella alkomätare har en elektrokemisk bränslecellsteknik och tydlig färgdisplay. Du får med denna alkoholmätare väldigt tillförlitliga mätresultat. Samtliga av dessa kan du se på din 1,8″-tums färgdisplay och den visar även dina senaste 128 mätningar. Det är fler än vissa andra alkoholmätare visar, men det finns också vissa som visar betydligt fler mätresultat än så.

Med den här alkoholmätaren kan du få tillåtelse att göra en egen inställning av gränsvärden för dina alkohol- och andningsnivåer. Det är ett utmärkt erbjudande för den som reser mycket och behöver packa med sig alkoholmätaren. På så sätt kan du se till att du reser tryggt och säkert även när du inte befinner dig i ditt hemland. Du får en ungefärlig tid på när alkoholen har lämnat kroppen utifrån vad mätvärdena visar.

Det kan vara skönt att veta att även Alcosense Pro är rekommenderad av MHF som pålitlig och driftsäker.

Den använder en 121 mm² bränslecell. Vidare så kompenserar mätaren alltid uppåt för att inte ge ett alldeles för lågt värde (+ 0,10 ‰ vid 0.00 ‰). Den visar värden i mg/L, µg/100mL, %BAC samt ‰ BAC.

En ytterligare fördel för dig som reser mycket är att den modellen har förinställda värden för alla länder i värden. Det gör att du kan ta med den över länders gränser och vara en ansvarstagande resenär.

Precis som de flesta alkoholmätare bör du kalibrera den en gång per år, men det får du också en påminnelse om efter 11 månaders användande. Den varnar alltid när den omgivande temperaturen är för hög eller låg för att ge korrekta värden, vilket ger ökad träffsäkerhet och pålitlighet.

Den levereras med 3x AAA-batterier som räcker mer än väl för 400 mätningar. Utöver det får du den ihop med 5 munstycken och USB-kabel för mjukvaruuppdateringar. Måttet består av 107x55x29 mm.

Det bästa med den här alkoholmätaren är hur lätt den är att använda. Du fäller smidigt upp locket på den och så trycker du på strömknappen. Efter endast 20 sekunder är den igång och ser till att ge dig pålitliga mätresultat på din alkoholnivå så fort du blåst ur munstycket. Du kan läsa manualen på svenska som hjälper dig på rätt sätt.

Fördelar

 • Bränslecellsmätning
 • Mycket hög noggrannhet
 • Rekommenderad av MH
 • tydlig display där du kan se dina resultat snabbt och smidigt

Nackdelar

 • Dyrare än vissa andra produkter på marknaden

Vad är en alkoholmätare och vad används den till?

En alkoholmätare är en slags promillemätare. Den mäter helt enkelt hur mycket alkohol din utandningsluft har. Vissa mätare visar i mg/l och andra mäter promille. Mg/l syftar på hur mycket alkohol det finns per liter luft medan promille redovisar för hur mycket alkohol det finns i blodet. Det går bra att använda dessa på egen hand men även poliser använder dessa i sitt arbete. Detta för att se till att varken du som kör onykter eller andra kommer i fara.

Hur ska jag välja rätt sorts alkoholmätare?

Det finns en del opålitliga alkoholmätare ute på marknaden, särskilt då regleringen av alkoholmätare inte påbörjades förrän år 2013, men i vårt alkoholmätare test kan du vara säker på att endast driftsäkra alkoholmätare som rekommenderas av MHF – motorförarnas helnyktersförbund. För att köpa alkoholmätare ska du se till att den ger pålitliga resultat, är enkel att använda och överlag är en säker och bra alkomätare. Använd gärna vårt test när du gör ditt val av alcomätare.

Vilken alkoholmätare är bäst i test?

Dräger Alcotest 3820 är av många användare och enligt våra tester utsedd som den bästa alkoholmätaren på marknaden idag. Med hög driftsäkerhet och snabba mätningstider får du allt du behöver av en alkoholmätare. Den är också enkel och lätt att bära med sig!