Dammsugare – Bästa & Billigaste – Test

dammsugare

Att hitta bästa dammsugaren för dig kan vara en djungel. Beroende på förutsättningarna för dig och i ditt hem kan olika dammsugare passa olika bra. Det finns en dammsugare som passar varje hem extra väl och det är värt att hitta den för att underlätta och göra städningen roligare och mer effektiv. Här hjälper vi dig genom att lista bäst i test dammsugare, och förhoppningsvis hittar du din nya städkompis!

Så gjordes testet

För att ett test av dammsugare, såväl som andra hushållsprodukter, ska bli så pass autentiskt som möjligt måste produkten användas så som den är tänkt att brukas. De olika hemmen som dammsugarna har testats i ser ut på olika sätt. Vissa hem har stora, öppna ytor medans andra har mer trånga ytor. Även antalet mattor i hemmet är viktigt att ta hänsyn till när dammsugare bäst i test ska koras.

Genom att låta testpiloterna ha gemensamma faktorer att utgå ifrån blir testet mer objektivt och rättvist. Dessa faktorer har användarna fått analysera under testet:

 • Prestanda: Hur bra är sugkraften med avseende på hårda golv, olika typer av mattor, olika typer av smuts och nivåskillnader?
 • Konstruktion: Här ingår att utvärdera ljudnivå, antalet och typ av tillbehör och byggkvalitet av dammsugaren.
 • Användarvänlighet: Är dammsugaren enkel att underhålla? Här tittar användarna även på vilka funktioner som finns.

1.Electrolux Pure D8. 2 Silence – Bäst i test

1.Electrolux Pure D8. 2 Silence - Bäst i test

Vinnaren av detta dammsugare test! Den är helt överlägset den tystaste dammsugaren som testpanelen upplevt. Den suger inte fast i något av de underlag som den har testats på. Dessutom sugs smuts upp från alla håll, vilket gör att den kommer åt väl vid nivåskillnader och lister.

Ljudstyrkan hos Electrolux Pure D8. 2 Silence ligger på 58 dB. Dess totala vikt är 7 kg, och då ingår 2 olika golvmunstycken och 3 andra munstycken. Påsens volym är ca 3,5 liter. Dammsugaren är dessutom tillverkad av 55% återvunnet material.

Electrolux Pure D8. 2 Silence har tre olika sugeffekter beroende på om underlaget är hårt golv eller mattor. Det finns dessutom en smart-funktion som gör att dammsugaren på egen hand kan känna av underlaget och därmed anpassa sugeffekten.

Att byta påse, förlänga eller korta röret och byta tillbehör är mycket enkelt på denna dammsugare. Hela användarupplevelsen känns mycket bekväm då det även går att starta dammsugaren från handtaget. Därför får Electrolux Pure D8. 2 Silence genomgående mycket höga betyg på användarvänligheten.

Vid köp av Electrolux Pure D8. 2 Silence kan du förvänta dig en tystgående men högpresterande dammsugare med hög användarvänlighet. Den är enkel att ha och göra med och presterar mycket bra i samtliga utvärderingsaspekter i testet. Den är dessutom en mycket prisvärd dammsugare! En bra och billig dammsugare helt enkelt som gjorde testpanelen mycket nöjd.

Fördelar

 • Mycket bra sugkraft
 • Digitala knappar
 • Mycket tystgående
 • Kompakt i storleken
 • Lång strömkabel

Nackdelar

 • Något svag inrullning av strömkabel
 • Liten påse

2. Philips 3000 Series XD3112/09 – Test & Omdöme

2. Philips 3000 Series XD3112/09 - Test & Omdöme

Denna dammsugare är testets vinnare i den billiga prisklassen! Den beskrivs som en enkel, lätt och smidig dammsugare som passar den mindre bostaden. På skaftet finns en fastmonterad mindre borste vilket gör att du inte behöver förvara den på annan separat plats. Standardmunstycket på Philips 3000 Series XD3112/09 är relativt platt och du kommer därmed åt under möbler.

Ljudstyrkan hos Philips 3000 Series XD3112/09 ligger på 78 dB. Den totala vikten är 4,2 kg och den har en aktionsradie på 9 meter. Påsen rymmer 3 liter och dammsugaren har ingen indikator för påsbyte. Det är dessutom enkelt att byta påse då du inte behöver koppla loss slangen först.

Sugeffekten är ganska dålig när det gäller större smutsansamlingar. Om du rör munstycket snabbt över golvet hinner den inte med att få upp allt. Om det är extra smutsigt kan du behöva gå 2-3 gånger över samma yta för att få upp allt. Den fungerar dock bra om du dammsuger relativt ofta och du inte hinner samla på dig större mängder smuts.

Avslutningsvis passar dammsugaren bäst i lägenheter eller småhus då strömkabeln är något kort. Dessutom rullar den enkelt över trösklar och den är enkel att ställa bort när du inte använder den. Det finns inga funktioner utöver de basala på, av och kabelvinda. Sugkraften går dock att justera med hjälp av lufthålet på skaftet.

Fördelar

 • Enkel att gömma undan
 • Lätt att lyfta och förflytta
 • Fast monterat mindre borstmunstycke.

Nackdelar

 • Mindre bra vad gäller större smutsansamlingar
 • Lite för liten aktionsradie
 • Hög ljudvolym

3. Electrolux UltraOne – Recension & Test

3. Electrolux UltraOne - Recension & Test

Denna dammsugare har den överlägset bästa sugförmågan i testet! Ljudvolymen är inte speciellt hög och den är mycket användarvänlig. Sugförmågan är på topp på såväl hårda golv som mjuka mattor. Den lyckas dessutom suga väl från alla håll vilket gör att inte behöver vrida och vända på munstycket över samma utrymme.

Ljudstyrkan hos Electrolux UltraOne ligger på 68 dB vilket gör den till en relativt tyst dammsugare. Den har testets rymligaste påse på hela 5 liter och dammsugaren är utrustad med indikator för påsbyte. Ett 3-i-1 munstycke medföljer dammsugaren som förvaras undertill. En välkommen funktion som gör att d inte behöver glömma bort vart du lagt de där extra tillbehören utan alltid ha de nära till hands.

Electrolux UltraOne är det självklara valet för den som har många mattor i sin bostad. Räckvidden är testets bästa på 12 meter. Det finns flera inställningar beroende på vilket underlag du ska städa på. Dessa är utmärkta med symboler, vilket gör valet mycket enkelt. En negativ aspekt på denna dammsugare är att sladdvindan inte är helautomatisk. Det betyder att du måste hålla in knappen för att få in sladden.

Det som drar ner Electrolux UltraOne i detta test är priset. Hade inte priset varit så pass högt hade denna dammsugare varit den självklara vinnare med avseende på samtliga bedömningsfaktorer. Om din budget tillåter att investera i denna premium dammsugare så är du garanterad en pålitlig städhjälp som presterar mycket högt på alla punkter.

Fördelar

 • Bästa sugförmåga oavsett hårt eller mjukt underlag
 • Ljudnivån är rimlig
 • Påkostade och genomtänkte detaljer

Nackdelar

 • Sladdvindan är inte helautomatisk
 • Knappen på munstycket är trögt
 • Högt pris

4. Dyson V8 – Omdöme & Test

4. Dyson V8 - Omdöme & Test

Här har vi en skaftdammsugare som känns genomtänkt med dess flera fördelar. En av de stora fördelarna är att det är en påslös dammsugare. Dammsugaren har flera munstycken att välja mellan beroende på underlag: Städmunstycke mjuk vals, städmunstycke direktdrift, kombinationsmunstycke, fogmunstycke, motordrivet miniverktyg samt dammborste. De olika munstyckena är enkla att byta emellan men det tar lite tid att vänja sig vid de många bytesprocesserna. När du väl har kommit in i det tänket kommer du med största sannolikhet märka av de stora fördelarna med det stora utbudet av munstycken.

Filtret i dammsugaren är tvättbart och behöver inte bytas vilket är en välkommen bonus för plånbok såväl som för miljön. Dammsugaren har även en lång drifttid vilket brukar vara en av de stora nackdelarna hos sladdlösa dammsugare.

Dyson V8 är en mycket bra dammsugare som går att använda som både handdammsugare och skaftdammsugare. Dess kraftfullhet och roterande borstar gör den dessutom till en exceptionell rengörare av allt från små dammpartiklar till hundhår i tjocka mattor. Priset är dock högt. Om du har budgeten för att investera i en Dyson V8 får du mycket dammsugare för pengarna som dessutom har en snygg design. En dammsugare som du inte behöver gömma undan utan enkelt förvara var som helst i dess förvaringsstation.

Fördelar

 • Mycket hög prestanda
 • Många tillhörande munstycken efter underlag
 • Lätt att komma åt överallt

Nackdelar

 • Behållaren är ganska svår att tömma
 • Leden till munstycket kan upplevas som för mjuk

Så ska en bra och billig dammsugare vara

Det finns flera kriterier som den bästa dammsugaren måste uppfylla för att få bära den åtråvärda titeln. Dessutom ska självklart ha en riktigt bra, helst klanderfri, sugförmåga där du slipper dra med munstycket flera gånger över samma yta. Den ska även ha en god räckvidd för att slippa byta eluttag många gånger under städningens gång. Slutligen bör den också vara lättmanövrerad vad gäller förflyttning. Man kan säga att ju färre onödiga moment i dammsugningen, desto bättre för användarupplevelsen. Detta gäller även hur ofta dammsugarpåsen, eller tömning av behållare, måste göras. Några andra aspekter att ta hänsyn till när du ska köpa dammsugare är energiklass och att den dessutom har ett bra partikelfilter.

Dammsugare för dina behov

Om man fick välja så hade nog de flesta människor tagit testvinnaren, den är ju trots allt bäst i test! Men, den dammsugare som passar dig bäst behöver nödvändigtvis inte vara testvinnaren. Försök tänka igenom hur ditt hem och dina förutsättningar ser ut. Bor du stort eller litet? Dammsuger du ofta eller sällan? Vilken typ av smuts ansamlas mest i ditt hem? Har du många mattor? När du har tänkt igenom dessa, och kanske flera, aspekter så kan du börja sålla i dammsugardjungeln.

Ju bättre du känner ditt hem när du ska välja dammsugare, desto bättre kommer ditt val av dammsugare också bli. Du kan dessutom även ta hjälp av både test som detta och kundrecensioner. När du tror att du vet vilken modell som passar dig kan du dessutom se över var du kan få bäst pris. Du kanske kan hitta din nya dammsugare på rea och spara in några slantar. En dammsugare kostar dessutom trots allt en hel del och då är det extra viktigt att din investering håller i långa loppet.

Avslutningsvis är detta etta test avsett för dammsugare för hemmet och hushållet. Skulle du vara intresserad av en grovdammsugare för exempelvis garaget så kan du få hjälp i ett test av grovdammsugare. Är du ytterligare ute efter en invändigt renare bil kanske en bildammsugare är aktuellt! Det finns helt enkelt dammsugare för alla tillfällen.

Bäst i test dammsugare

Den totala vinnaren i testet är dock en dammsugare som passar den genomsnittliga användaren och därmed en bredd av olika hem. Vinnaren Electrolux Pure D8. 2 Silence som har presterat mycket bra avseende de olika bedömningsaspekterna och dessutom är prisvärd.

FAQ

Vilken dammsugare är bäst i test? I testetJämför Bästa & Billigaste Dammsugare är vinnaren Electrolux Pure D8. 2 Silence. Den var mest uppskattad av testpiloterna och fick dessutom mycket höga betyg i testkriterierna.

Hur utfördes testet Jämför Bästa & Billigaste Dammsugare? En testpanel fick använda dammsugarna i sina hem på ett vardagligt sätt. Upplevelserna bedömdes utifrån aspekterna prestanda, konstruktion och användarvänlighet.

Hur väljer jag dammsugare? Genom att vara medveten om dina och ditt hems förutsättningar och jämföra dem med dammsugarens förmågor. Lägg ner tid på din research så lönar det sig.

Passar alla dammsugare alla hem? De flesta dammsugare går att använda i alla hem, men de presterar olika bra beroende på hemmets förutsättningar. Det finns en dammsugare för varje hushåll.

Är olika dammsugare olika bra på att suga upp olika typer av smuts? Ja, det kan skilja mycket från dammsugare till dammsugare. Om du till exempel har pälsdjur så bör du ha en dammsugare som är effektiv att suga upp just päls.