Luftrenare – Bästa & Billigaste – Test

Många lider av astma till följd av dålig luft inomhus. Vi hostar och harklar och får svårt att andas. Även de som inte drabbats av sjukdomar relaterade till dålig och förorenad luft kan få stora förbättringar av sin hälsa genom att andas in bättre luft. Det kan dock vara svårt att ha en bra luft inomhus. Tack vare att det finns luftrenare så ökar möjligheten för att du ska kunna andas in frisk och härlig luft i de rum du vistas i hemma. Vi har gjort en undersökning där vi jämfört fyra olika luftrenare som är populära på marknaden.

Dessa luftrenare hjälper dig att avlägsna damm, avgaser, pollen och rök inomhus som enkelt tar sig in utifrån. De hjälper också till att rensa bort källor till förorening inomhus som exempelvis hudpartiklar från husdjur eller kemikalier från nymålad färg och nyinköpta möbler.

Såhär gjorde vi testet

Om du överväger att köpa en luftrenare så finns det ett antal faktorer att ta hänsyn till. Faktorer som är viktiga att tänka på i valet av luftrenare är vilket filter som fungerar bäst, om den är tillräckligt kraftfull för rummet den ska användas i, om den för oljud och gör andra störande ljud, samt vilken terminologi den har. Slutligen kan det också vara bra att ta priset i beaktning. Det går att hitta billiga alternativ som ändock ger bra luft i ditt hem.

I vårt test har vi jämfört olika luftrenare som finns på marknaden utifrån recensioner, artiklar och omdömen bland kunder. Vi har kollat på specifikationer, egenskaper och vad produkterna erbjuder, samt om de håller måttet för det de utlovar. Vi har undersökt tekniken de använder och vad de bidrar med för att förbättra luftkvaliteten i din bostad eller på din arbetsplats.

Avslutningsvis har vi sammanställt en färdig lista där vi jämfört och rankat samtliga av dessa produkter. Vi har tagit särskild hänsyn till hur pass väl de bidragit till förbättrad luftkvalitet.

Våra topp 4 bäst i test luftrenare:

1. Electrolux Pure A9 PA91-604GY – Bäst i test

Pure A9-modellen kommer med en LED skärm samt två knappar för av/på eller för att välja läge. I autoläget körs luftrenaren på 30% och ökar fläktintensiteten ifall att föroreningar finns i luften.

1. Electrolux Pure A9 PA91-604GY - Bäst i test

Den har även en barnsäkerhet som aktiveras genom att man håller ner båda knapparna samtidigt. Väldigt smidigt och säkert då det hindrar barn från att kunna komma åt apparaten. Det går därför att placera luftrenaren i barnens sovrum.

En nackdel är att Pure A9 saknar fjärrkontroll. Däremot har den en app som fungerar för både iOs och Android som man enkelt kan kontrollera apparaten med. Det är möjligt att göra så även när man gått hemifrån. Du kan sitta på jobbet och få detaljerad data om miljön och klimatet i huset.

Pure A9 har sensorer för att upptäcka PM2.5 partiklar, VOC:er (volatile organic compound), koldioxidhalt såväl som luftfuktighet och temperatur. Du kan enkelt kolla på LED-lamporna ovanpå apparaten för att få information om luftkvaliteten. De visar olika färger, allt från grön som betyder att allt är grönt och bra, till rött som varnar om att det inte är särskilt bra.

Den här modellen har en modern design och inkluderar det mesta man kan önska sig av en luftrenare. Den är vår luftrenare bäst i test.

Fördelar

 • Multifunktionsfilter
 • Elegant och minimalistisk design
 • Mäter luftens kvalitet, fuktighet och temperatur
 • Tyst under drift
 • Kontroll via appen

Nackdelar

 • Högt pris på både apparaten och filter
 • Inte lika effektiv på att filtrera bort små partiklar som övriga konkurrenter på marknaden
 • Vissa anslutningsproblem med appen
 • Inte kompatibel med röstassistenter

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

TRETTI

#1

ComputerSalg

#2

CDON.COM

#3

2. Dyson Pure Hot + Cool HP04 – Recension

2. Dyson Pure Hot + Cool HP04 - Recension

Dyson Pure Hot + Cool HP04 erbjuder hög kvalitet på luftrening. Den har lyckats kombinera flera apparater i en då den även fungerar som en fläkt och värmare. Det gör det smidigt och enkelt för användare som inte tycker om att ha flera otympliga apparater i sitt hem. Den har en välfungerande app och är kompatibel med Amazon Alexa. Dessvärre finns det finns enbart en knapp på apparaten, vilket antyder att Pure Hot + Cool troligtvis riktar in sig mot användare av smartphones. Modellen har däremot en snygg fjärrkontroll som man enkelt fäster magnetiskt på toppen av apparaten.

Den går att röststyra med Alexa men tyvärr inte med Google Assistant. Dyson har precis som många andra luftrenare en rund LCD-skärm som visar en graf med nivån av luftföroreningar i rummet. Via appen kan man som användare få mer information.

Dyson är inte någon billig luftrenare men de erbjuder flertal häpnadsväckande funktioner och deras fläktar är bland de mest kraftfulla på marknaden.

Fördelar

 • Multifunktionellt HEPA-certifierat filter
 • Modern design
 • Mäter luftkvalitet, fuktighet och temperatur
 • Fungerar även som fläkt och värmare
 • App-kontroll
 • Kompatibel med Amazons Alexa

Nackdelar

 • Mycket högt inköpspris
 • En del användare tycker oljudet är för högt när fläkten går för fullt
 • Oberoende tester visar medioker filterkapacitet för ultrasmå partiklar
 • Inte kompatibel med Google Assistant

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

Amazon

#1

ComputerSalg

#2

CDON.COM

#3

3. Xiaomi Mi Air Purifier Pro – Omdöme & Test

3. Xiaomi Mi Air Purifier Pro - Omdöme & Test

Den här luftrenaren är helt klart en billig variant men som trots det låga priset erbjuder en rad häftiga funktioner. Den rekommenderas för ytor från 35 till 60 m2 och kan därför med fördel användas i stora salar och rum. För den hängivne älskaren av Apples produkter är Xiaomi ett självklart val tack vare dess snygga minimalistiska design.

Fläkthastigheten kan med enkelhet justeras genom att använda en slider från 0 till 100%. Precis som många andra konkurrenter har den en appen som gör att du kan byta mellan olika lägen. Den visar samma kriterier för luftkvalitet som skärmen gör men den informerar också om filtrets återstående livslängd. För den som äger flera Xiaomi-apparater kan samtliga av dessa styras via samma app.

Xiaomi Mi Air Purifier Pros ljudnivåer uppskattas nå ända upp till 69dB men mätningar som gjorts av användare indikerar lägre nivåer från 55 till 58 dB på maximal hastighet. Det är må hända inte den tystaste modellen på marknaden men den är väldigt diskret på en lägre fläkthastighet. Den har också ett nattläge som dimmar skärmen och som dessutom saktar ner fläkten. Med den här får du väldigt bra luftrening.

Fördelar

 • lämpar sig bra för större utrymmen
 • Prisvärd
 • Har ett multifunktionsfilter
 • Elegant, minimalistisk design
 • Mäter luftkvalitet, fuktighet och temperatur
 • App-kontroll

Nackdelar

 • Dyrt pris
 • kostsamma filter som behöver bytas ut ofta
 • En del konkurrerande modeller kan bättre fånga upp ultrasmå partiklar
 • högt ljud på maximal fläkthastighet
 • Inte kompatibel med röstassistenter

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

White Away

#1

Tretti

#2

CDON.COM

#3

4. Stadler Form Viktor – Test

4. Stadler Form Viktor - Test

Viktor är skapad av den schweiziska designern Matti Walker. Den har en kompakt och stilfull design. Utöver utseendet har den ett aktivt kol-filter och en doftbehållare som gör att hemmet luktar gott. Stadler form säljer faktiskt sina egna blandningar av essentiella oljor som du enkelt kan addera ett par droppar av för att få en trevlig doft i rummen. Den tar inte upp så mycket plats i hemmet heller utan kan enkelt placeras på ett bord.

Stadler Form luftrenare använder HPP (High Potential Particle) Filter System™ som påstår sig fånga ungefär 99% av partiklar mindre än 0.3 mikroner. Den ska också klara av utrymmen på upp till 50 m2. Driften är oerhört enkel på grund av att denna modell inte har någon app eller display. Som användare kan du välja på fem olika fläktlägen. Det finns ett nattläge där du kan dimma, alternativt helt stänga av, indikatorlampor, en timer med möjlighet att programmera apparaten att stänga av sig efter 2, 4 eller 8 timmar. De ljusblå indikatorlamporna talar om vilket läge som har valts och när filtret behöver rengöras.

Ljudnivån uppskattas ligga mellan 30,5 till 57 dB, vilket innebär att det kan vara frustrerande att använda apparaten i det högsta läget under en längre tid. Vissa användare kan tycka att det är svårt att somna när Viktor står i rummet, trots att det är inställt på det lägsta läget. En del användare menar vidare att LED-indikatorerna är för ljusstarka och att höljets material inte håller den kvalitet man förväntar sig men trots detta är Stadler Form Viktor ett väldigt prisvänligt alternativ av luftrenare.

Fördelar

 • Otroligt Prisvärd
 • Låga underhållskostnader med ett tvättbara filter
 • Innehåller en doftspridare
 • Modern, minimalistisk design

Nackdelar

 • Begränsad effekt i större utrymmen
 • Mäter inte luftkvalitet, fuktighet eller temperatur
 • Inga smarta funktioner, fjärrkontroll eller display
 • En del konkurrerande modeller kan bättre avlägsna ultrasmå partiklar
 • En del användare tycker ljudnivån är för hög på maximal hastighet

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

White Away

#1

Tretti

#2

CDON.COM

#3

Behöver jag verkligen en luftrenare?

De allra flesta har kanske tänkt tanken på att det vore bra med en luftrenare för att få in härlig luft i hemmen, men sedan ändrat sig när de tänkt att de lika bra kan spara pengar genom att öppna fönster och dörrar. Däremot är det faktiskt så att varje gång du öppnar ditt fönster och släpper in avgaser och föroreningar utifrån så kommer dessa påverka luften i ditt hem negativt.

Många bor i städer eller områden som är kraftigt förorenade, men även de som bor på landet med frisk natur kan dra nytta av en luftrenare. Det har gjorts forskning som visar att en förbättrad inomhusluft ger ökad hälsa och bättre immunförsvar.

Bästa luftrenaren

Den bästa luftrenaren för ditt hem kan du enkelt välja genom att kolla på vårt luftrenare test. Om en luftfuktare bra eller dåligt går att jämföra och undersöka genom att kolla på vad för funktioner olika luftrenare erbjuder. Vår bäst i test har visat att Electrolux Pure A9 är den bästa på marknaden 2021.

BÄST I TEST Luftrenare – TOPPLISTAN:

 1. Electrolux Pure A9 PA91-604GY – Bäst i test
 2. Dyson Pure Hot + Cool HP04 – Recension
 3. Xiaomi Mi Air Purifier Pro – Omdöme & Test
 4. Stadler Form Viktor – Test

Så använder du en luftrenare

Nu när väl har fattat ett beslut om vilken luftrenare du ska ha så har vi här sammanställt ett par råd och tips på hur du bäst kan använda din nya produkt:

 • Under optimala förhållanden bör du ha en luftrenare per rum. Om det är för dyrt för din plånbok bör du prioritera utrymmen där du spenderar mycket tid, så som sovrum, barnens rum, hemmakontoret osv.
 • Placera luftrenaren 10 till 30 cm från väggar och andra hinder för att se till att luften kan cirkulera och spridas fritt
 • Innan du slår på luftrenaren för första gången ska du se till att du har tagit bort allt förpackningsmaterial från själva apparaten och dess filter
 • Låt apparaten gå på full hastighet i ungefär en timme, minska sedan fläkthastigheten till medium och låt den vara så. Om din luftrenare har mer än 3 hastigheter, välj den högsta som du ändå tycker är tillräckligt tyst för att inte störa dig i vardagen (ljudnivån bör vara under 50 dB)
 • När luftrenaren är igång ska du alltid ha fönster och dörrar stängda
 • Byt ut eller rengör filtren enligt instruktionerna i manualen. Kom ihåg att smutsiga filter inte fångar upp föroreningarna i tillräcklig mängd
 • Rengör höljet och för-filtret från damm med en dammsugare minst en gång per månad. När du byter ut huvudfiltret är det en bra idé att dammsuga insidan också

Sammanfattning

I slutändan finns det flera luftrenare som erbjuder avlägsnande av dålig luft och hjälper till att skapa bättre förhållanden i hemmet. Luftrenare damm är bra att ha för att ta bort partiklar och andra obehagliga föroreningar.