Bäst i test: Bästa & Billigaste Matberedare

En matberedare kan underlätta din vardag och hjälpa dig att tillaga måltider snabbare. Vi har därför valt att testa populära matberedare, bland annat från Kenwood, Kitchenaid och OBH Nordica.

Behöver du hjälp att välja vilken matberedare du ska köpa? Med hjälp av vårt testresultat och våra utförliga recensioner kan du ta del av information om de bästa och billigaste matberedarna på marknaden. Vi hjälper dig helt enkelt att göra ditt val lite enklare!

Så utförde vi testet av matberedare

Vi har valt ut de matberedare som är populärast i Sverige just nu. Därefter har vi granskat vad köparna tyckt om produkterna. Vi har med andra ord tagit del av en mängd användarrecensioner, samt jämfört produkterna utifrån fyra kriterier:

 • Prisklass
 • Funktionalitet
 • Utseende och kvalitet
 • Tillbehör, garantier och övriga för- och nackdelar

Vi tycker att funktionaliteten är testets viktigaste del. Matberedaren måste vara mångsidig och kraftfull. Det är viktigt att matberedaren kan utföra de flesta funktioner som efterfrågas – exempelvis att kunna riva morötter, skiva potatis och blanda mindre degar, såsom pajdegar.

Prisklassen är också viktigt då vi vet att många inte vill lägga en smärre förmögenhet på en produkt om det finns en likvärdig produkt för ett billigare pris.

Vi ser även att utseendet är viktigt då många vill kunna ha sina matberedare stå framme på köksbänken. Utseendet och materialet påverkar också produktens kvalitet och hållbarhet. I vårt matberedare bäst i test har vi också tagit hänsyn till vilka tillbehör som medföljer samt andra tydliga för- och nackdelar med en produkt. En tillverkargaranti ger pluspoäng i testet, medan exempelvis ett svagt handtag ger minuspoäng då det riskerar att lätt gå av.

1. OBH Nordica First Kitchen 6795

OBH Nordica First Kitchen 6795 tillhör OBH Nordicas prisvärda First Kitchen-serie. Matberedaren finns med i vårt test som en av de bästa och billigaste matberedarna. Priset ligger på strax över 1 000 kronor. Det är därmed en matberedare billig. Vår recension visar att First Kitchen 6795 är en omtyckt hushållsmaskin med många tillbehör.

Matberedaren har fem tillbehör för skivning och rivning samt en janssonsskiva. Det går att riva både fint och grovt med denna matberedare. Det finns två knivar, en i rostfritt stål samt en i plast som används för knådning. Bunken rymmer 3,5 liter och den medföljande blendern rymmer 1,8 liter. Bunken fyller 2 liter vid flytande ingredienser. Matberedaren från OBH Nordica har två olika hastigheter samt en pulsfunktion.

För- och nackdelar

 • En fördel är att alla tillbehör kan förvaras i matberedaren. Dessa tar därmed ej upp extra plats i hemmet
 • Alla löstagbara delar tål maskindisk
 • En nackdel är att blandare samt påfyllnadsrör är tillverkade i en relativt tunn plast

Specifikationer

Matberedaren har 1 års tillverkargaranti och väger 4,5 kilo. Den maximala effekten är 700 W, drivs med 230 V och har en sladd som mäter 1,1 meter. Matberedaren har färgen grafitgrå med en stålfärgad knapp. Övriga delar är tillverkade i genomskinlig plast.

2. Kenwood FPM810

Kenwoods matberedare Limited Multipro Sense FPM810 är en stilren men kraftfull maskin för hemmet. Här finns många tillbehör som gör vardagslivet lättare: citruspress, tre skålar om 3,5 liter, 1,7 liter och 1,6 liter, dubbel visp, degkrok, blandare för skumning, flertalet olika knivar och blad för rivning i olika grovlekar samt Juliennes-blad.

Blandaren har Thermo-Resist-plast vilket gör att du kan använda matberedaren till såväl kalla som heta ingredienser utan att riskera att den går sönder eller spricker. Maskinen har dessutom en inbyggd våg så att du enkelt kan mäta upp ingredienser.

Matberedaren har flera hastigheter samt en pulsfunktion. Du kan också låta den avgöra vilken hastighet som lämpar sig bäst för det valda tillbehöret.

Kenwood FPM810 placerar sig högt i testet av bästa och billiga matberedare. Denna matberedare har allt och lite till. Den har dock därför ett högre pris än flera andra matberedare i vår recension. Kenwood FPM810 kostar över 4 000 kronor.

För- och nackdelar

 • Två skålar är tillverkade i den extra hållbara plasten Tritan™plast
 • En något högre prisnivå
 • Många tillbehör – förvaringslåda för dessa medföljer

Specifikationer

Matberedaren är en av de produkter i testet med starkast motor. Motorn är på 1 000 W . När maskinen inte har använts på 30 minuter aktiverar den automatiskt ett Eko-läge. Denna funktion gör att strömförbrukningen minskar med 50 %. Limited Multipro Sense FPM810 är tillverkad i borstad stål samt genomskinlig plast.

3. Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK

Matberedaren från Sage Kitchen som vi har testat heter Wizz Pro BFP800UK och är en matberedare som passar såväl amatörer som proffs. Med sin starka motor klarar den av att tackla av den hårdaste ingredienser, och tack vare det stora inmatningsröret behöver du inte hacka större ingredienser i mindre delar först. Med Wizz Pro kan du välja bland 24 olika storlekar. Från 0,5 mm tunna skivor upp till 8 mm i tjocklek. Tillsammans med de många tillbehören gör detta att matberedaren är en av de mest mångsidiga hushållsmaskinerna i vår recension.

De tillbehör som finns med är två skålar om 3,7 liter respektive 1 liter, julienne-skiva, skiva för vispning, spatel, rengöringsborste, universalskiva, skivningsskiva, dubbel skiva samt en mini-skiva. Denna köksberedare har två olika hastighetsreglage.

Övriga funktioner som matberedaren har är en 4-bladig processor som minskar arbetstiden, överbelastningsskydd, timer samt smidig förvaring av tillbehören. Miniskålen har knivblad som gör att du kan blanda, mosa och hacka mindre portioner. Detta är användbart för till exempel majonnäs, dipp och dressingar.

För- och nackdelar

 • 25 års motorgaranti
 • Högre prisklass
 • Bra mängd tillbehör

Specifikationer

Wizz Pro BFP800UK har en kraftfull motor på hela 2 000 W. Den kommer även med en tillverkargaranti för motorn som gäller i 25 år. Hela matberedaren, tillsammans med alla tillbehör inkluderade, väger omkring 12 kilo. Enbart matberedaren väger cirka 2,5 kilo. Den är tillverkad i rostfritt stål och genomskinlig plast.

4. Magimix Compact 3200 XL

Compact 3200 XL är precis som namnet avslöjar en kompakt men ändå rymlig köksberedare. Tack vare dess design tar den inte upp mycket plats i ditt kök. Magimix bra matberedare har 3-i-1 skålar som är 2,6 liter, 2,2 liter samt 1,2 liter stora. För flytande ingredienser så som juice och soppa klarar den av att hålla 1 liter i skålarna. Du kan välja att köra maskinen i vanlig hastighet eller att använda pulserings-funktionnen.

När det gäller tillbehör så finns det många som både medföljer – men som också kan köpas till som extra tillbehör. De tillbehör som medföljer är de tre skålarna, knivblad, degkrok, äggvisp, en blandare, blad för rivning och skivning, en mini-skål med en liten kniv, ett extra stort inmatningsrör samt en spatel och en receptbok.

Önskar du att komplettera med ytterligare tillbehör så kan du välja bland annat brödform, ett kit för att mosa och göra puré, juice- och citruspressar och blad i olika storlekar.

För- och nackdelar

 • Förvaringslåda för tillbehör medföljer
 • Stort antal tillbehör
 • Finns ej alltid att tillgå i svenska butiker, därav oklarheter kring garantier

Specifikationer

Magimix Compact 3200 XL har en robust induktionsmotor. I tillverkningslandet har den en motorgaranti på 30 år, men det är oklart vad den har för garanti när den säljs i Sverige. Köksberedaren i testet innehåller ingen BPA, och är istället tillverkad i rostfritt stål och genomskinlig plast. Maskinen klarar bland annat av att processa 800 gram morötter, 1 kilo mördeg, 600 gram bröddeg och 750 gram kött.

5. Kitchenaid 5KFP1325BWH

Även det välkända märket för köksprodukter, Kitchenaid, har en matberedare billig med i vårt test. Detta är en funktionell och relativt billig matberedare för att komma från detta märke. Priset ligger på omkring 3 000 kronor. I denna köksberedare kan du välja tjocklek genom att använda en knapp på utsidan. Detta är en innovativ funktion som underlättar köksarbetet för dig då du slipper att byta tillbehör när du ska justera tjockleken på ingredienserna.

Bland tillbehören som medföljer denna maskin hittar vi blad och knivar så att du kan skära, riva, hacka och göra puré. Det finns även en degkrok och en dubbel skiva. Skålen som medföljer rymmer 3,1 liter och är helt fri från BPA.

För- och nackdelar

 • Du kan justera tjockleken genom att använda en knapp på utsidan av maskinen
 • Något färre tillbehör än till de övriga köksberedarna i testet
 • Tillhör mellanbudgetklassen

Specifikationer

Matberedaren från Kitchenaid kommer i färgerna vitt, genomskinlig plast samt detaljer i svart och rött. Det genomgående materialet är plast, men flertalet av tillbehören är i rostfritt stål. Matberedarens motor är på 300 W och maskinen drivs med 220 – 400 V. Kabeln är 90 cm lång. Kitchenaid ger köpare en produktgaranti, men hur länge den gäller för svenska köpare är något oklart i dagsläget. Kontrollera detta med butiken vid köp.

Vad är en matberedare?

En matberedare är en köksmaskin som kan hjälpa till att riva exempelvis ost och rotsaker, blanda degar, mixa soppor och pressa juice. Vissa har tillbehör som gör att de kan vispa ägg, pressa juice, mosa och göra puré, mala kött och skapa de perfekta skivorna till din Janssons frestelse.

Såhär väljer du rätt matberedare

Är du osäker på hur du på enklaste sätt väljer den matberedare som passar dig och din familj allra bäst? Med hjälp av vårt matberedare test kan du få en snabb inblick i vilka beredare som det finns på marknaden. Du får också veta vilka egenskaper dessa har och om det finns för- och nackdelar med dessa. Den bästa matberedaren för just dig kan dock bara du avgöra vilken den är. Tänk noga över dessa punkter innan du väljer en köksberedare:

 • Hur ofta kommer jag att använda matberedaren?
 • Vad ska jag främst använda den till?
 • Vilken prisklass vill jag lägga mig i?¨

Användning av matberedaren

Genom att ta reda på vad du främst ska använda din köksberedare till kan du lättare hitta din bästa matberedare. Vill du kunna köra stora och tunga degar, kött eller stora potatis eller rotsaker? Då krävs det en kraftfull motor, en stor skål och gärna ett stort inmatningsrör. Väljer du en för svag matberedare kommer du bara att känna att den blir ett irritationsobjekt, snarare än en hjälp i köket.

Se även till att de tillbehör som finns till maskinen matchar med dina behov och önskemål som du vill kunna använda matberedaren till. Vissa matberedare har helt enkelt något färre tillbehör, medan andra har väldigt många att välja bland.

Hur ofta kommer du att använda din matberedare?

Hur ofta du kommer att använda matberedaren avgör också vilken prisklass du bör lägga dig i. Ju mer du tänker använda den – desto dyrare matberedare. Faktum är att en dyr matberedare snabbt betalar av sig själv om du använder den ofta. Ofta har dessa köksberedare också en högre kvalitet vilket gör att de håller för många användningar.

Prisklass

Prisklassen avgör hur många tillbehör du får med, vilka extrafunktioner matberedaren har, så som timer med mera, samt hur hållbar maskinen är. Kom dock ihåg att det finns matberedare för alla prisklasser och att även dessa ofta bra tillbehör och har produktgarantier som gäller i flera år. Är du dessutom osäker på om en matberedare är något som du kommer att ha användning av kan det vara bra att börja med en billigare produkt.

Matberedare bäst i test – på första plast är OBH Nordica First Kitchen 6795

Den bästa matberedaren i vårt matberedare bäst i test är OBH Nordicas First Kitchen 6795! Denna matberedare är en billig och bra matberedare som har flertalet användarvänliga och funktionella tillbehör. Den är enkel att använda, har en stilren och tilltalande design och tar inte upp mycket plats i köket eller i köksskåpet. Matberedaren är också den billigaste i vårat test. Denna köksberedare har fått en del kritik för dess plastbehållare, men som tur är kommer den med en produktgaranti på ett år.

Denna matberedare passar de som letar efter sin första matberedare, eller som har ett medelhögt behov av matberedare i sitt hushåll.