Mikrovågsugn – Bästa & Billigaste – Test

bild på en mikrovågsugn

För att få tillgång till uppvärmd mat snabbt och effektivt är mikrovågsugnen en trofast och kär vän i köket. Du sparar oerhört mycket tid genom att använda den som du sedan kan lägga på annat. Oavsett om det gäller tinad mat eller att snabbt värma upp teet du inte hann dricka upp innan det blev kallt kommer den att vara till ditt förfogande. Eftersom den är så omtyckt bland många finns det självklart många modeller ute på marknaden. Det kan vara svårt att välja vilken som är rätt för just ditt kök, men misströsta inte. Vi jämför olika modeller åt dig och ser vilken som är bäst lämpad för köket.

Så gjorde vi testet

Vi har sett över recensioner och omdömen där vi jämfört vilka tekniska egenskaper och möjligheter den har. Utifrån detta har vi kunnat se vilka för- och nackdelar samtliga modeller på marknaden har och hur de förhåller sig till varandra. Vi har också kollat vad för behov som finns hos en mikrovågsugn och hur priset skiljer sig åt.

Bäst i test: Topp 4 Bästa Mikrovågsugnar

1. Samsung MC28M6045CS/EE – Bäst i test

Den må kosta mycket pengar, men den har otroligt mycket funktioner för priset. Den klassas återkommande som bästa mikrovågsugnen i mikrovågsugn test. Att den även nu är vår bäst i test micro beror på att den jämfört med traditionella mikrovågsugnar ger ett klarare sikt med en skyddande verkan gentemot det tunna metallnätet i glaset. Den har en otrolig effekt på 900W med en tillhörande grillfunktion på 1500W som gör att du utan problem kan laga flera rätter i en och samma ugn. Eftersom det är en micro med grill kan du lätt använda denna när du vill utveckla dina kulinariska kunskaper.

Det bästa med den här mikrovågsugnen är att den kommer med en Crusty Plate som både bakar och bryner dina bakelser åt dig. Du får tack vare detta extra krispighet och knaprighet. Inte så illa ändå för att komma från en mikrovågsugn.

För den som gillar när saker är som vanligt har den givetvis en varmluftsfunktion och varmluftsteknik som håller maten varm och god. Med varmluftsfunktionen kan du utnyttja mikrovågsugnen som en klassisk ugn. Du kan även fritera maten om du använder en liten mängd olja, men var försiktig med detta och ha koll på tiden du använder micron.

Vidare kan du precis som i de flesta microvågsugnar poppa popcorn och smälta ost. Den är enkel att rengöra och har en invändig keramisk emaljbeläggning skyddar mot repor

Med sin nyutvecklade HotBlast™ varmluftsteknik, som genom små hål blåser in varmluft direkt på maten, kan du få kortare matlagningstider. Väldigt skönt och effektivt. Det är helt klart den bästa micron för dig som blir både otålig och grinig när du är hungrig.

Specifikationer

 • Typ: Varmluft med Grilleffekt
 • Storlek: 28 liter
 • Watt: Maxeffekt: 900 watt / Grilleffekt: 1500 watt

Fördelar

 • HotBlast™ varmluftsteknik
 • Enkel att rengöra
 • Värmer snabbt maten med korta matlagningstider
 • Kombiugn med varmluft och micro med grillfunktion
 • Invändig keramisk emaljbeläggning skyddar mot repor
 • Dyrare prisklass

Nackdelar

 • Den har många funktioner som kan vara krångliga att förstå vid första anblick
 • den kräver noggrann läsning av manualen för bästa resultat

2. Bosch BFL634GB1 , Inbyggnadsmikro

2. Bosch BFL634GB1 , Inbyggnadsmikro

Den här inbyggnadsmikron är en liten mikrovågsugn som klassas bland de minsta modellerna på marknaden. För den sakens skull är den inte sämre på något sätt. Storleken har ingen betydelse, sägs det ju, och med den här får du dina basbehov uppfyllda av en mikrovågsugn. Den passar alldeles utmärkt i mindre hushåll med trånga ytor som inte klarar av otympliga köksutrustningar. Den passar också bra för dig som inte tycker om när köksmaskiner tar upp en massa plats i köket utan vill hålla det cleant och snyggt. Den har då ett tacksamt ugnsutrymme på 21 liter med en keramisk botten och roterande antenn under. Den ser till att fördela mikrovågorna jämt så att maten blir perfekt tillagad och preparerad.

Med sin inverterteknologi får du skonsam uppvärmning. Den erbjuder matlagningshjälp med stor variation. Den har 20 bak- och matlagningsprogram. Det är ett ganska stort utbud trots allt, vilket återigen bevisar att den trots sin småskaliga storlek erbjuder väldigt mycket för sina användare. En bra mikrovågsugn helt enkelt. Vidare har den en autopilot som gör bekvämligheten optimal.

Ytterligare en smart funktion är mikron har en automatisk viktkontroll. Den kan du enkelt använda genom att starta programmet och så får du den optimala effektnivån vald utifrån vikten.

Eftersom modellen är gjord för inbyggnad så är det bra att vara särskilt uppmärksam på inbyggnadsmåtten: H362mmxB560mmxD300mm.

För den estetiskt och visuellt intresserade går det inte att ta miste om att det här är en otroligt snygg mikrovågsugn. Den pryder hemmen väl och är utöver dess funktionalitet en elegant inredningsdetalj i ditt kök.

Specifikationer

 • Typ: Traditionell mikrovågsugn
 • Storlek: 21 liter
 • Watt: 5 lägen: 90 W, 180 W, 360 W, 600 W, 900 W med Inverter

Fördelar

 • Har flera bra funktioner
 • Kommer med otroliga 20 olika program för användning
 • Inverteringsteknik
 • Snygg design

Nackdelar

 • saknar grillfunktion

3. Caso MCG30 Ceramic Chef

3. Caso MCG30 Ceramic Chef

I MCG39 Chef Ceramic-mikron från Caso kan du laga helt fantastiska maträtter. Den har autentisk varmluft vilket gör att den fungerar precis likadant som en vanlig ugn. Själva botten av mikrovågsugnen är gjord av en keramikplatta och kan med fördel användas till att laga grönsaker, rotfrukter och lasagne. Den är utrustad med en 1100 watts-grill som är bra att använda till gratinering och tillagning av grönsaker.

Vidare har den en snygg, intuitiv digital touch-display som du kan använda för att navigera mellan de 9 automatiska programmen. Du kan enkelt ställa in mikronivån mellan 1 och 10 och så kan du använda timern på 1 till 95 minuter. Det finns 4 kombinationsprogram bland programmen där maten tillagas med både mikrovågor och varmluft, samt mikrovågor och grill.

Vid mikrovågsugn bäst i test brukar denna få beröm för att vara behändig för familjer. Antagligen beror det på att den har ett ugnsutrymme på 30 liter, vilket ger gott om plats att tillaga mat för flera personer. Den har en läcker design som pryder de flesta kök. Effekten på denna mikrovågsugn är 900 W.

Precis som vissa andra modeller kommer den här med en inbyggd grillfunktion. Grillfunktionens effekt ligger på hela 1100 W.

Den har också en varmluftsfunktion så att du kan använda denna kombiugn både som mikro och som traditionell ugn till din matlagning. Sist men inte minst har den en keramisk botten som klarar massiva och mustiga grytträtter.

Specifikationer

 • Typ: Mikrovågsung med Grill och Varmluft
 • Storlek: 30 liter
 • Watt: Maxeffekt: 900 watt / Grilleffekt: 1100 watt

Fördelar

 • Grill på 1100 Watt
 • 10 mikrovågseffektnivåer
 • 10 konvektionstemperaturer 110C- 200C
 • 9 automatiska tillagningsprogram

Nackdelar

 • Tar upp mycket yta på bänken

4. Electrolux EMS21400W

4. Electrolux EMS21400W

På fjärde plats i vår mikrovågsugn bäst i test hittar vi den här enkla, men praktiska mikrovågsugnen. Den passar utmärkt för mindre hushåll och levererar en effekt på 800W. Den har även en grillfunktion på 1000W så du kan laga alla möjliga sorters maträtter och få en krispig, gyllene stekyta.

Den har användarvänliga vredkontroller som du kan ställa in olika program och tider med. Med sin smidiga LED-display kan du utan problem ställa in dina inställningar och få full kontroll på din matlagning. Den ger dig dessutom feedback och uppdateringar om samtliga valda programs status. Precis som de flesta modeller gör signalerar den när den är färdig och maten är klar att ätas.

En annan egenskap den här mikrovågsugnen kommer med är att den har ett avfrostningsprogram med viktavkänning, samt inre belysning vilket är oerhört smidigt och funktionellt. Du kan då få en bättre överblick på din mat under tiden den tillagas.

Det kan vara bra att veta att även den här mikrovågsugnen kommer med ett automatiskt upptiningsprogram som ser till att du vid varje tillfälle får perfekt upptinad mat. Det gör att du sparar både tid och ork.

Det är en fristående mikrovågsugn som du kan placera varsomhelst i ditt kök. Det ger dig fritt utrymme att bestämma var du vill ha dina köksmaskiner till skillnad från när mikrovågsugnen är gjord för inbyggnad.

En stor nackdel med den här som vi ser i vårt microugn bäst i test är att det inte är en mikrovågsugn med varmluft. Det är något som många trots allt önskar ska finnas hos en mikrovågsugn och det är också en bidragande orsak till varför den halkar ned på listan. Utöver det är det en prisvärd, högst funktionell och fungerande mikrovågsugn som ger dig goda resultat vid matlagning.

Specifikationer

 • Typ: Mikrovågsugn med Grill
 • Storlek: 21 liter
 • Watt: Maxeffekt: 800 watt / Grilleffekt: 1000 watt

Fördelar

 • Prisvärd med bra funktioner
 • Elva effektlägen
 • Grillfunktion på 1000 Watt
 • Snygg design
 • Hög kvalitet för pengarna

Nackdelar

 • Har dessvärre ingen varmluftsugn

Topplista över bästa mikrovågsugn:

 • Samsung MC28M6045CS/EE – Bäst i test
 • Bosch BFL634GB1 , Inbyggnadsmikro
 • Caso MCG30 Ceramic Chef
 • Electrolux EMS21400W

Vad är en mikrovågsugn?

Mikrovågsugnar är fantastiska köksapparater som hjälper dig med matlagningen. De ser till att värma, grilla eller till och med baka åt dig. För dig som är på språng och inte har tid att vänta på att maten ska lagas i evigheter är det en given köksapparat i ditt hem. Du kan snabbt värma din lunch eller tina upp barnens mat. Det finns olika modeller som har en rad program som hjälper dig på vägen till att få perfekt upptinad, varm och god mat.

Vad du ska tänka på när du köper en mikrovågsugn

Det finns flera olika sorters modeller av mikrovågsugnar. Vissa kan göra mer än att bara värma upp din mat. Det finns enkla basmodeller men så finns det även micron med grillfunktion, micron med varmluft för bakning. Det kan också vara viktigt att tänka på hur ditt kök ser ut och vilken storlek som passar. Vidare ska du tänka på om du kan ha en fristående mikrovågsugn eller om det finns utrymme för en inbyggd. Fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig, hur många personer ni är i hushållet som ska använda micron och vad du ska använda den till. Kolla även på vilka program din mikrovågsugn kommer med.

Hur många watt behöver jag på min mikrovågsugn?

Mikrovågsvatteneffekt sträcker sig från 700 till 1 500+ watt. Det kostar mer ju högre watt din mikrovågsugn använder sig av, men däremot krävs också högre watt för att tillaga maten ordentligt. Det sparar dessutom oändligt med tid så det kan helt klart vara värt att investera i en mikrovågsugn som har olika nivåer på watteffekten. Vanligtvis behövs ungefär 800 watt för att maten ska bli jämnt fördelad i tillagningsprocessen.

Vilken mikrovågsugn ska jag välja?

Med tanke på att det finns ett så stort sortiment av mikrovågsugnar idag i olika modeller och storlekar har vi gjort valet lättare genom vårt mikrovågsugn bäst i test. Du kan enkelt jämföra vilka tekniska egenskaper du söker och vilken modell som passar bäst in i just ditt kök. I vårt test kom vi fram till att Samsung MC28M6045CS/EE toppar listan. Många uppskattar den här modellen eftersom den har flera funktioner av det många söker i en mikrovågsugn. Den passar helt enkelt de allra flesta kök.