Bäst i test: Mjällschampo – Bästa & Billigaste

Din hud förnyar sig hela tiden, därmed även huden i ditt hårbottnen. De gamla hudcellerna lossnar som torra och osynliga fjäll. Då när det börjar bli för mycket och de faller ner på dina axlar börjar vi kalla dem mjäll. Det kan uppstå mjäll i både torrt och fett hårbotten. Skillnaden är enbart den att från det torra hårbottnen faller mjällen nerpå dina axlar medan de i det feta hårbotten fastnar fast och faller därmed inte ned. Mjäll är dock inget som smittar från person till person, vilket särskilt kan vara skönt att veta.

Mjällschampo

Det kan dessvärre vara rätt svårt att få bort mjäll, men med en rätt behandling minskar de avsevärt. För att få mera information kan du gärna kolla in mjällschampo bäst i test på nätet. För att vara helt säker på att du inte reagerar mot någon av de ingredienser som finns i mjällschampo, kan du därmed först testa med lite schampo på till exempel din arm. Du väntar en stund och följer med att ingenting händer. Både kvinnor och män kan få mjäll men det är dock vanligare hos män. Många kan tro att mjäll är ett tecken på dålig hälsa, vilket inte stämmer. Men det är dock viktigt att sköta om sitt hår och sin hälsa för att också håret ska må bra. Ditt hårbotten behöver luft, så använd inte gärna en tät sittande mössa hela dagen.

Så gjorde vi testet

Att göra undersökningar och granskningar på olika mjällschampo kan förstås vara bra. Detta kan dessutom vara ganska enkelt eftersom vi i dagens läge har ett öppet internet. Oftast finner man ganska tillförlitliga och sammanfattande recensioner på nätet om olika produkter. Vi läser således igenom så många recensioner och kundåsikter att vi har en övergripande syn över utbudet och vi kan välja ut vilka schampo mot mjäll vi vill testa. Efter detta gör vi en rad tester för att hitta fram bästa schampot för torr hårbotten. Målet med testerna är att hitta den bästa och billigaste produkten mot mjäll och berätta det vidare åt er.

För att hitta fram det bästa och billigaste mjällschampot måste vi förstås titta på priset. Och det är väldigt lätt att hitta det billigaste mjällschampot när du är inne på tillverkarens eller återförsäljarens webbsidor. Det är däremot inte lika lätt att hitta ett mjällschampo som både är billigt och har god prestanda. Vi har därmed mätt prestanda i förhållande till billigheten. Vi vill alltså visa er den billigaste och bästa mjällschampot.

Detta har vi närmare kollat på i testen

 • Pris
 • Hur bra den tar bort mjäll
 • Lugnande effekt

1. Sachajuan Scalp Shampoo – Bäst i test

1. Sachajuan Scalp Shampoo - Bäst i test

Detta är ett bra mjällschampo som innehåller piroctone olamine och climbazole som båda motverkar mjäll och därtill också har en lugnande effekt på ditt irriterade hårbotten. Detta mjällschampo innehåller även rosmarinolja, mentol och ingefära extrakt vilket lugnar ner irriterad hårbotten. Salicylsyra tar bort döda hudceller och främjar därtill även ny cellväxt. Mjölksyra reglerar oljeproduktionen och håller därmed kvar fuktigheten i håret och därtill i hårbotten. Sachajuan Scalp Shampoo gör att ditt hår blir fräscht och rent. Du masserar in schampot i ditt hårbotten och låter det verka i 1-2 minuter. Därefter sköljer du noga bort all schampo. Och efter det kan du med fördel använda balsam i samma serie.

Fördelar

 • Den har en lugnande effekt.
 • Den är bra mot mjäll.
 • Ger dig ett friskt och välskött hårbotten.
 • Lätt och effektivt att använda.
 • Detta schampo är vegant.
 • Innehåller inga parabener.

Nackdelar

 • Det finns inga.

Specifikationer

 • Den är tillverkad av Sachajuan.
 • Volymen är 250 ml eller 1 000 ml.
 • Bra schampo mot mjäll.
 • Passar för känslig hårbotten.

2. Matrix Biolage Scalpsynk – Omdöme

2. Matrix Biolage Scalpsynk - Omdöme

Detta mjällschampo hör till kategorin mjällschampo barn. Den tar skonsamt bort mjäll och därtill återställer balansen i ditt hår. Då du använder Matrix Biolage Scalpsynk blir ditt hår som en följd av detta glansigt, mjukt och är uppfriskande. Du tvättar håret med detta schampo och låter det närmare bestämt verka i 1-2 minuter och därefter sköljer du bort det. Tvätta håret minst två gånger per vecka med detta mjällschampo, eller så ofta en läkare har gett dig råd. Detta mjällschampo passar ypperligt för alla hårtyper. Som en följd av att du tvättar dig med Matrix Biolage Scalpsynk lättnar således din hårbottens irritation. I samma serie finns också ett balsam som är bra att du använder tillsammans med detta mjällschampo. Den innehåller också pepparmint extrakt som tar bort irritation från hårbotten, förbättrar blodcirkulationen och har dessutom en antibakteriell effekt.

Fördelar

 • Den lättar hårbottens irritation.
 • Får de synliga mjällen att minska.
 • Passar all hårtyper.
 • Innehåller endast naturliga ämnen.
 • Den har en antibakteriell inverkan.

Specifikationer

 • Volymen är 250 ml.
 • Den tillhör serien Matrix.
 • Den innehåller pepparmin textrakt och pyrithion zink.
 • Tillverkat av Biolage.

3. Daxxin Shampoo – test

3. Daxxin Shampoo - test

Mjällschampo Daxxin Shampoo kan lösa ditt problem med mjäll och hårbottens irritation. Många personer med psoriasis eller iktyos han även fått hjälp av detta mjällschampo. Den är varsam mot ditt hår och lugnar ner ditt hårbottens irritation. Detta schampo ger en naturlig balans och reparerar ditt hår. Mjällschampot har en mild doft och ingredienserna i schampot är mycket snälla mot ditt hår. Du börjar med att massera in ditt schampo i ditt hår och låter det sedan verka i ungefär 1-2 minuter. Därefter sköljer du noga bort all schampo från ditt hår. Efter detta ska du gärna använda balsam i samma serie.

Fördelar

 • Är bra mot mjäll.
 • Den lugnar ner irritation.
 • Kan också hjälpa personer med psoriasis och iktyos
 • Den innehåller inga parabener, parfym, färgämnen, silikoner, sulfater, ftalater, nanopartiklar eller mikroplaster.

Nackdelar

 • Det finns inga.

Specifikationer

 • Finns i volymen 250 ml.
 • Ett milt schampo.
 • Du kan använda det dagligen.
 • Det är utvecklat och tillverkat i Sverige.

Vad är ett mjällschampo?

Det är ett schampo för torr hårbotten då du har i syfte att vilja minska mängden mjäll i ditt hår. Det har även som uppgift att lindra irriterat hårbotten. Det finns i sin tur mjällschampon mot torra mjäll flingor och i motsats även andra mjällschampon som minskar de feta mjäll flak som kan finnas i ditt hårbotten.

Hur väljer jag rätt schampo?

Då du har vanligt mjäll som är torra och vita flingor, kan du använda ett helt vanligt mjällschampo. Om du däremot har mjäll eksem, det vill säga oljiga flagor som också kan vara gula till sin färg, behöver du därmed ett mjällschampo som hämmar överväxten av svamp i ditt hårbotten.

Dessa produkter har vi testat

 1. Sachajuan Scalp Shampoo
 2. Matrix Biolage Scalpsync
 3. Daxxín Shampoo

Vilket är det bästa mjällschampot?

Sachajuan Scalp Shampoo är det bästa och billigaste schampot i vår test. Det motverkar bra dina mjäll och du som har känslig hud kan också använda det. Schampot ger en lugnande effekt och är lätt att applicera.Med Sachajuan Scalp Shampoo får du därmed ett friskt och välskött hårbotten. Det är också vegant och innehåller inga parabener. Den reglerar oljeproduktionen i ditt hårbotten som gör att fuktigheten hålls kvar i både ditt hår och ditt hårbotten.

FAQ om mjällschampo

Head and shoulders bra eller dåligt?

Det är en av de äldsta företaget som gör mjällschampon och har även lyckats hålla sig kvar i toppen av schampo mot mjäll. H&S är närmare bestämt på första plats i fråga om mjällschanpon. De har genomfört en rad olika tester och bevisat att produkten minskar eller helt och håller får mjällen och dess symtom att sluta. Den vårdar även hårbottnen mycket bra. Deras testpersonal kom på att använda pyrithion zink och låta det attackera rötterna till mjället och inte enbart de ytliga symtomen. Pyrithion zink har särskilt antibakteriell och anti-svamp inverkan. Head and Shoulders gör till exempel schampon, balsam eller 2-1 där både schampo och balsam ingår i samma flaska.

Vad är viktigt då jag väljer mjällschampo?

Det bör ta bort ditt mjäll problem och irritationen i ditt hårbotten. Schampot ska gärna vara lätt att både applicera och skölja ut. Den bör inte ge dig allergiska reaktioner. Du bör välja det mjällschampo som hjälper mot ditt problem, vare sig du har enbart lite eller mycket och oljigt mjäll. Läs gärna igenom olika recensioner för att hitta ett bra mjällschampo som passar dig bäst.

Varför får vi mjäll?

Det är inte helt klart vad som orsakar mjäll. Men troligen reagerar kroppen på en slags jästsvamp som finns på vuxnas hud. Om du har mycket av den eller är känslig mot den kan huden därmed reagera med att producera mera hudflagor. Vanligtvis kan din kropp reglera förekomsten av svamp, men det kan uppstå obalans i din kropp. Detta kan vara beroende på hormonbalansen i din kropp eller om du har ett försämrat immunförsvar. Det kan även vara på grund av en penicillinbehandling. Orsaken till att ungdomar ofta får mjäll är en ökad mängd hormoner. Det är också vanligast med mjäll hos ungdomar och däremot har sällan personer som är över 50 år mjäll. Du kan även få mjäll till följd av att du använt för starka hårprodukter. Även stress och trötthet kan vara orsaker till ett ökad mängd av mjäll.