Bäst i test: Jämför Bästa & Billigaste Riskokare

Det kan vara en utmaning att koka det perfekta riset men med en riskkokare lyckas du varje gång. Det enda du behöver ha koll på är att ris och vatten doseras rätt. Ta del av vårt test för att hitta den bästa och billigaste riskokaren.

Så utser vi bäst i test

Riskokare är i praktiken enkelt konstruerade men det skiljer sig en hel del mellan olika modeller. Därför är det viktigt att jämföra vilka olika funktioner som de har. Vi har tittat på olika funktioner när vi valt ut bästa och billigaste riskokare:

  • Funktioner
  • Konsumenters omdöme
  • Hur stor kapacitet riskokarna har
  • Om det finns någon varmhållningsfunktion.
  • Smakresultat
  • Övriga egenskaper som exempelvis timer, ångfunktion, non-stick beläggning

1 Hamilton Beach 37541- Bäst i test

På vinnande plats kommer Hamilton Beach 37541 och detta är en av de mest populära riskokarna som säljs på marknaden idag.

Fördelar

  • Genomtänkt design
  • Smarta funktioner
  • Rymmer mycket

Nackdelar

  • Locket är inte löstagbart

Produktbeskrivning Hamilton Beach 37541

Hamilton är kända för att tillverka köksmaskiner med hög kvalitet. Hamilton Beach 37541 har smarta funktioner och genomtänkt design vilket gör användandet mycket enkelt. Riskokaren rymmer 4,75 liter, vilket är mycket om man jämför med en liten riskokare. Detta möjliggör att riskokaren lättare kan användas inom andra områden med som exempelvis ångkokning.

Det är mycket enkelt att få riset perfekt i denna riskokare och en smart funktion är non-stick beläggningen som gör att riset inte fastnar. Här finns även funktioner som varmhållningsfunktion. En annan smart funktion är timer som du kan använda för att förbereda kokningen upp till 15 timmar innan.

Det finns även en sjudningsfunktion som gör det möjligt att koka mer än ris. Du kan välja att tillaga soppor, pasta, dumpnings, böner med mera.

Specifikationer

  • Watt: 700 w
  • Kapacitet: 4,75 liter
  • Vikt: 2,8 kg
  • Mått: 29 x 28,7 x 26,9 cm
  • Varmhållningsfunktion
  • Timer
  • Non-stick beläggning
  • Ångkokningsinsats

2 Wilfa RC-10CD – Flera förinställda program

Silvermedaljen för bästa riskokaren går till Wilfa RC-10CD som är en nyare modell från Wilfa men som har fått goda betyg av användare.

Fördelar

  • Flera förinställda program
  • Non-stick beläggning
  • Värmehållande funktion

Nackdelar:

  • Något högre pris

Produktbeskrivning Wilfa RC-10CD

Ett väletablerat varumärke för hushållsmaskiner och hushållsprodukter har länge varit Wilfa. Wilfa RC-10CD är en nyare modell från Wilfa men den har fått bra omdömen från konsumenter som provat den. Riskokaren rymmer 1, 8 liter och har både ånggaller och förinställda funktioner.

Andra smarta saker med riskokaren är att den har avtagbar sladd som gör det enklare vid rengöring. Den har en håll varm funktion som ser till att maten håller en varm temperatur tills den serveras.

Förutom att koka ris kan du även använda riskokaren för att koka och ånga exempelvis grönsaker.

Specifikationer

  • Watt: 700 w
  • Kapacitet: 1,8 liter
  • Vikt: 3,3 kg
  • Mått: 28,2 x 28,2 x22,9 cm
  • Non-stick beläggning
  • Förinställda program

3 OBH Nordica 6322 – Bra budgetval

OBH Nordica 6322 kniper tredje platsen i vårt riskokare test och detta är en prisvärd riskokare.

Fördelar

  • Passar olika rissorter
  • Prisvärd
  • Lätt att rengöra

Nackdelar

  • Endast ett läge för kokning
  • Ångkokningssatsen kan ej användas samtidigt som du kokar riset

Produktdetaljer OBH Nordica 6322

Är det någon riskokare som klarar alla typer av ris förbluffande bra är det OBH Nordica 6322. Trots att den bara har ett läge för kokning, levererar den utmärkt resultat.

Modellen har en avskalad, enkel design och är ganska kompakt. Den är väldigt enkel att använda eftersom det bara finns en on/off knapp samt två indikationslampor. Modellen har även en ångkokningsinsats men den kan du inte använda samtidigt som du kokar riset.

Specifikationer

  • Watt: 400 W
  • Kapacitet: 1,8 liter
  • Vikt: 2,3 kg
  • Mått:24 x 24 x 21,5 cm
  • Värmehållning
  • Ångkokningsinsats
  • Non-stick beläggning

4 Tefal Classic 2 – Prisvärd

I vårt riskokare test är det Tefal Clasic 2 som kommer på fjärde plats. Den passar olika typer av ris och gryn.

Fördelar

  • Passar olika typer av ris och gryn
  • Snabb koktid
  • Ångkokningsinsats

Nackdelar

  • Manualen är svår att förstå
  • Ingen överhettningsfunktion

Produktbeskrivning Tefal Classic 2

Tefal Classic 2 är inte den mest avancerade riskokaren på marknaden men det är enkel att både använda och att rengöra. Du behöver bara hälla i ris, vatten i behållaren, lägga på locket och starta den. När riset är klart slår indikationslampan för kokning av och istället startas varmhållningsfunktionen.

Detta är en av de snabbaste modellerna i testet och med non-stick beläggning fastnar eller bränns inte riset vid.

Modellen kommer med en ångkokningsinsats som innebär att du kan tillreda olika typer av tillbehör samtidigt.

Specifikationer

  • Watt: 700 W
  • Kapacitet: 3,2 liter
  • Vikt: 2,8 kg
  • Mått: 30 x 27 x 25 cm
  • Non-stick beläggning4
  • Värmehållning
  • Ångkokningsinsats

Vad är riskokare?

En riskokare är en hushållsmaskin som används för att koka ris. Den är mycket enkel att använda men det är alltid bra att läsa manualen innan användning.

Olika modeller kommer med olika funktioner och de kan även fungera på lite olika sätt. Generellt sett fungerar det som en vanlig kastrull där du lägger i vatten och ris sedan tar riskokaren över arbetet.

Riskokaren börjar uppvärmning av vattnet och när vattnet kokar ångar lite av vätskan bort medan den andra sugs upp av riset. När det är klart övergår riskokaren i ett eftervärme läge där riset hålls varmt i väntan till att det ska serveras.

Isolering

Riskokarens yttre kan man tro inte påverkar kokprocessen men där har vi fel utan utsidan måste vara väl isolerad för att undvika brännskador. Den bör även vara kompakt och lätt att placera på sin köksbänk. En annan egenskap som är bra är att den är enkel att rengöra.

Behållare för kokningen

Behållaren är löstagbar och därför har stora och ergonomiska handtag en viss inverkan. Oftast är riskokarens insida tillverkad av rostfri stål med en non-stick beläggning som gör att riset inte fastnar i botten.

Upphettning

Oftast finns värmeelement i botten av maskinen. Har värmeelementet en bra utformning kan vissa av de enklaste modellerna klara sig i princip lika bra som modellerna som är mer avancerade.

Vissa riskokare använder sig av induktion för uppvärmningen. Då reagerar en kopparspiral i värmeelementet och som ett resultat skapas ett magnetfält som överför värmen till hela kokkärlet.

Andra modeller kombinerar induktion med tryckkokning. Detta är det bästa sättet att tillreda ris. Det kräver mindre tid och riset får en otrolig smak och textur.

Sensorer

Det finns minst en temperatursensor på alla riskokare. När behållaren är fylld och påslagen kommer temperaturen att öka tills vattnet kokar och förångas. I denna process hålls temperaturen densamma och kokprocessen börjar. När vattnet har förångats eller absorberats kommer temperaturen att öka igen. Sensorn reagerar genom att antingen stänga av riskokaren eller slå om till värmehållningsläget.

Lock

En del riskokare har låsbara lock medan andra riskokare har lock som ser ut som vanliga kastrullock. Det spelar ingen roll vilket lock som finns utan huvudsaken är att locket sluter tätt så att mindre mängd ånga slipper ut.

Hur väljer du rätt riskokare?

När du ska välja riskokare bäst i test finns det en del saker att tänka på. En sak du ska fundera på är om du enbart vill kunna koka ris med riskokaren eller om du vill ha fler funktioner för mer avancerad matlagning såsom ångkokare bäst i test. Några punkter att ta med dig när du väljer bästa riskokare kan du se nedan.

  1. Vilken typ av ris? Börja med att tänka på vilken typ av ris du har tänkt att laga. Om det är vitt ris kan du välja vilken riskokare som helst. Däremot är det inte alla som är gjorda för rött, svart eller råris. Titta på omdömen och specifikationer. Passar riskokaren för den typen av ris som du brukar koka har du hittat ett bra alternativ.
  2. Koktid: Att satsa på en riskokare som kan ge dig gott ris på kort tid kan vara en bra investering. Vissa rissorter tar dock längre tid att tillaga det kan du inte komma ifrån. Kan riskokaren koka ditt vita ris på 20 till 30 minuter är det ett bra betyg. Det kan vara bra att kolla upp om det finns timer, i så fall kan du sätta igång rislagningen innan du kommer hem och spara på så sätt ytterligare tid.
  3. Enkel användning: Om riskokaren är för krånglig finns risken att du återgår till att koka ris i kastrull.
  4. Riskokare mer än till ris? Behöver du fler funktioner annars är de onödiga att lägga fokus på. Fråga dig själv hur många gånger kommer du behöva eller använda dig av extra matlagningsfunktioner. En riskokare kan även fungera som ångkokare, risottolagare, Sauter eller matuppvärmning.
  5. Rengöring: Rengöringen kan du med ta i beskattning när du ska köpa en riskokare. Går det att diska grytan i maskin är det bra. Det viktigaste är dock att grytan går att plocka ur maskinen så att du kan komma åt ordentligt att rengöra.

Bäst i test Hamilton Beach 37541

Vår testvinnare är Hamilton Beach 37541 och detta är en stor riskokare som rymmer mycket och gör det möjligt för fler användningsområden än ris. Riskokaren är den mest populära modellen på marknaden bland användare.

Med en smart timer kan du förbereda lagningen av ris upp till 15 timmar innan. Riskokaren har även en varmhållningsfunktion som håller riset varmt fram till servering. En sjudningsfunktion gör det möjligt att även tillaga soppor, dumpnings, pasta, böner med mera.

Hamilton Beach 37541 är alltså en multifunktionell riskokare med smarta funktioner

FAQ

Vad kan man koka i en riskokare?

Förutom möjligheten att koka perfekt ris så kan man i många riskokare även tillaga grönsaker. Detta gör riskokaren till en mer mångsidig hushållsmaskin.

Hur mycket ris och vatten ska jag ha i riskokaren?

Börja med att mäta upp så mycket ris som du vill tillaga. En deciliter torrt ris motsvarar cirka 1 ½ dl färdigkokt ris och det motsvarar i sin tur en portion. Häll sedan riset i riskokarens skål. Det varierar hur från riskokare till riskokare hur mycket vatten som behövs. Du hittar anvisningar i instruktionsboken som medföljer. Det vanligaste är att du har dubbelt så mycket vatten som ris när du kokar matris, en halv deciliter mer vatten per deciliter ris när du kokar basmatiris eller jasminris.

Vilket ris kan man koka i en riskokare?

Det är möjligt att koka flera olika typer av ris i en riskokare såsom exempelvis basmatiris, jasminris och vitt ris. Det brukar rekommenderas att du sköljer riset innan tillagning så att överflödig stärkelse avlägsnas. Titta i instruktionerna för riskokaren så du väljer rätt inställning för den typen av ris du vill tillaga.

Varför ska jag använda en riskokare?

Det kan vara svårt att få den rätta temperaturen på spisen. Riset kan ofta bli antingen överkokt eller underkokt på grund av en ojämn temperatur eller felaktig tillagningstid. Detta slipper du tänka på om du använder en riskokare eftersom maskinen gör hela jobbet åt dig.

Hur mycket ris kan jag koka samtidigt?

Hur mycket ris du kan koka samtidigt beror på storlek och vattenkapaciteten. Välj den riskokaren som passar bäst in för dina behov. Ett hushåll på 1 – 2 personer behöver en riskokare med en vattenkapacitet på 0,8 till 1,5 liter. Är det ett hushåll på 4 -6 personer krävs det en riskkokare med vattenkapacitet på minst 1,8 liter. Har hushållet fler än 6 personer behövs det vattenkapacitet på 2 liter eller mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *