Test: Bästa & Billigaste Robotdammsugaren

bild på en robotdammsugare

Robotdammsugare har blivit familjär familjemedlem i de flesta hushåll, särskilt då den är så pass hjälpsam att den ser till att hålla rent och ta bort allt onödigt damm i hemmen!

Bästa Robotdammsugaren – Test

För att ens robotdammsugare ska trivas i hemmen krävs det att man plockar undan leksaker och andra föremål som den kan riskera att åka in i. Det ökar definitivt motivationen till att hålla hemmet rent och städat!

Visst låter det som en alldeles fantastisk familjemedlem att ha? Vi har listat de fem bästa robotdammsugarna som finns ute på marknaden idag. Se till att kolla vårt test och gör sedan ditt val om vilken som ska få komma hem till just dig för att hålla sällskap.

Så utfördes testet

För att hjälpa dig kamma hem den allra bästa robotdammsugaren gjorde vi rättvist test över de produkter som finns att köpa. Vi har kollat på faktorer som pris, effektivitet, smidighet och användarvänlighet. Vi har även undersökt recensioner och läst recensioner för att se vad kunderna tycker om respektive robotdammsugare. Vi har särskilt kollat hur bra robotdammsugaren är på att sväva omkring på golvet i ditt hem och sköta jobbet. Det viktigaste har varit att roboten ser till att hålla rent och plockar upp skräpet så att du kan få njuta av ett dammfritt och rent hem.

För att ge garanti på att ni får hem den bästa robotdammsugaren har testet gjorts i två etapper. I den första etappen har dammsugarna använts i hemmet under ett flertal olika förutsättningar, och i den andra etappen har studier gjorts på laboratorium för att analysera effektiviteten.

 1. Funktion och dammupptagningsförmåga: Hur suger robotdammsugaren upp olika sorters smuts på olika underlag? Här har vi kollat på hur robotdammsugarna hanterar olika typer av hårda golv och mattor. Vi har även kollat hur effektiv motorn, sugmunstycket och själva borsten är.
 2. Navigering och framkomlighet: Hur och till vilken utsträckning klarar robotdammsugaren av att ta sig runt i hemmet? Klarar robotdammsugare trösklar till exempel?
 3. Användning: Hur lätt är robotdammsugaren att hantera? Hur lång tid tar rengöringen och hur högt låter motorn? Är borsten enkel att rengöra?

Våra topp 5 robotdammsugare

1. Roborock S5 Max – Bäst i test

1. Roborock S5 Max - Bäst i test

Robotdammsugare bäst i test hittar ni här! Anledningen till att den är den självklara vinnaren är just dess breda kapacitet. Den presterar helt enkelt nära toppen på samtliga testets kriterier. Roborock S5 Max tar sig tack vare sin låga höjd (under 10 cm) fram under soffor och möbler. Testet visar också att den även tar sig över höga trösklar vilket gör den mycket konkurrenskraftig. Enda gångerna som den presterar något sämre är vid nivåskillnader och hörn. Den tar sig förbi och över men själva uppsugningsförmågan blir något sämre där.

Den här dammsugaren har en mycket god driftsäkerhet, vilket betyder att den i mycket hög utsträckning ‘hittar hem’ efter ett utfört städjobb. Likaså innebär det att den effektivt tar sig över trösklar som är 2 cm höga, och kan väja för till exempel leksaker eller annat du möjligtvis inte hunnit städa undan.

Robotdammsugare som kan våttorka

Den här kandidaten kan också våttorka. En nackdel med den här robotet som vi upptäckte under testets gång är att roboten har en tendens att köra fast, vilket blir ett problem om vattenfunktionen samtidigt är igång. Då den inte kan känna av ifall den ska stängas av riskeras det att få vattenskador på golvet. Håll hellre den här kära robotdammsugaren sällskap i hemmet och njut av dess funktioner.

Ljudnivån kan vara något hög för denna robotdammsugare. Däremot så går sugkraften att ställa in, vilket gör att om du minskar sugkraften så minskar också ljudnivån.

Roborock S5 Max har en ett stort utbud av inställningsmöjligheter. Till exempel kan du med hjälp av appen säga till roboten att åka och städa på en viss yta. Den är dessutom en robotdammsugare med moppfunktion vilket gör att städresultatet blir helt klart godkänt. Enligt testet får robotdammsugaren upp även mikrodamm. Driftsäkerheten är också pålitlig, vilket gör att du till stor del kan förlita dig på att robotdammsugaren Roborock S5 Max utför jobbet på bästa möjliga sätt!

Fördelar

 • Kombination av dammsugning och moppning gör det mycket rent
 • Effektiv och snabb städning
 • Hög driftsäkerhet
 • Användarvänlig app
 • Relativt tystgående
 • Löpande uppdateringar

Nackdelar

 • Svårt för att komma åt i hörn
 • besvärligt med nivåskillnader

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

Kjell & Company

#2

ComputerSalg

#3

2. Xiaomi Mi Robot Vacuum – Recension

2 Xiaomi Mi Robot Vacuum - Recension

Till skillnad från andra kanditater i detta test är Xiaomi Mi Robot Vacuum en mycket mångsidig robot vad gäller användningsmöjligheter. Du kan skapa zooner där roboten inte får vara, samt ange en specifik plats där du vill att den ska städa. Denna dammsugare framstår också som ‘känsligare’ när den smidigt tar sig förbi små och stora hinder jämfört med flera andra som stöter sig fram. Därmed lämnar den inga kantstöttningar efter sig!

Xiaomi Mi Robot Vacuum klarar trösklar på upp till 1 cm utan problem. Den kartlägger ditt hem allt eftersom och är otroligt bra på att memorera var hinder finns. Kartläggningen kan tydligt överskådas i den tillhörande appen. Ibland händer det att robotdammsugaren ‘tappar bort sig’ på vägen hem men det hör inte till vanligheterna.

Är du ute efter en riktigt bra och högt presterande dammsugare har du hittat rätt. Är du däremot ute efter en robotdammsugare med moppfunktion får du leta vidare. I robotdammsugare test blir Xiaomi Mi Robot Vacuum en stark konkurrent, framförallt med det mycket låga priset och dess fantastiska resultat. Det är också en otroligt prisvärd robotdammsugare.

Fördelar

 • Hög driftsäkerhet
 • Justerbar borsthöjd
 • Mycket bra städresultat
 • Relativt lättanvänd

Nackdelar

 • Liten dammbehållare

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

White Away

#1

ComputerSalg

#2

Tretti

#3

3. Roborock S50 – Recension & Test

3 Roborock S50 - Recension & Test

Roborock S50 är en driftsäker robotdammsugare som klarar trösklar och mattur med bravur. Den har dessutom wifi vilket gör den till en klar favorit bland många. Just driftsäkerheten hos robotdammsugare är något som varierar kraftigt. Att just denna klarar av att ‘hitta hem’ i princip alltid, samt att den enkelt klarar trösklar på 2 centimer, är relativt ovanligt bland konkurrenterna. Dessutom klarar den av heltäckningsmattor, grus och hus med mer än ett våningsplan.

Effektiviteten hos den här robotdammsugaren är otrolig. När den kör runt tar den ett första varv för att täcka upp alla ytor, sedan kör den inåt och ser till att samtliga ytor blir rena. På så vis fångar den upp hår och smuts som hamnat i hörn.

Skulle ett område vara stökigare än andra områden kan den dessvärre inte känna av detta utan du måste själv placera roboten där du önskar städning. Med spot cleaning kan den städa av en yta på 3 kvadratmeter.

Roborock S50 är appstyrd och det är väldigt enkelt att förstå sig på själva appen. Appen uppdateras ofta och kan utan problem kopplas ihop med röststyrning. Det gör att du kan prata med din robotdammsugare och tala om för den var du önskar att den ska städa. En otroligt smart lösning!

Fördelar

 • Hög driftsäkerhet
 • användarvänlig app
 • Relativt tystgående
 • Ständiga uppdateringar, exempelvis med appens funktioner

Nackdelar

 • Känner inte av hur smutsigt det är

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

White Away

#1

ComputerSalg

#2

Tretti

#3

4. Roborock S6 MaxV – Test

4 Roborock S6 MaxV - Test

Med den här robotdammsugaren får du ett inbyggt system som ser till att upptäcka hinder under dammsugningen, som exempelvis kablar, strumpor och annat. Det är skönt att kunna förlita sig på en dammsugare som själv upptäcker hinder under städningen så att du slipper tänka på att förebygga dem. När robotdammsugaren stöter på ett hinder markerar den det på kartan i appen. Det ger dig som användare en bättre överblick på var det har och eventuellt inte har blivit städat. En självgående dammsugare som många uppskattar.

En praktisk fördel som Roborock S6 MaxV har är inbyggda no-go zoner. Det finns en för dammsugning och en för våtmoppning. Rent praktiskt innebär detta att man kan undvika våtmoppning på känsliga ställen som mattor. Dess app är funktionsrik och informativ samtidigt som den är lätt att använda. Vidare kan du anpassa både ljudnivån och sugstyrkan.

Städresultatet är godkänt men den kan ibland slarva med att lämna smuts längst lister och i hörn. Den kan också ha svårt för att märka av smuts vid nivåskillnader.

Den här dammsugarrobot passar för dig som vill fuska med städningen innan du startar robotdammsugaren. Hos andra robotar måste du först plocka upp lösa strumpor och dylikt. Här klarar robotdammsugaren i många fall av att navigera runt dem.

I övrigt är dammsugaren användarvänlig i hanteringen. Den är enkel att ställa in och det är inga problem att läsa av kartor och dyl. efter utförd städning. Enligt testet är den här robotdammsugaren perfekt för dig som vill överlåta ansvaret helt och hållet till din nya trogne städkamrat.

Fördelar

 • Löser delvis problem med sladdar, strumpor och dylikt.
 • tar bort mikrodamm med våtmopp
 • no-go zoner för både dammsugare och mopp
 • Flertalet funktioner

Nackdelar

 • Svag städning i hörn och nivåskillnader
 • Kräver förbättrad AI

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

Tretti

#1

Webbhallen

#2

ComputerSalg

#3

Sammanfattande lista – robotdammsugare bäst i test:

 1. Roborock S5 Max – Bäst i test
 2. Xiaomi Mi Robot Vacuum – Recension
 3. Roborock S50 – Recension & Test
 4. Roborock S6 MaxV – Test

Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare är en självgående och laddningsbar dammsugare som enkelt går att använda i hemmen. Genom dess navigeringssystem känner robotdammsugaren av föremål som möbler, mattor och andra objekt i hemmet vilket innebär att du för det mesta slipper plocka bort saker från golvet innan städning. genom ett smart navigeringssystem, så att du slipper plocka bort saker från golvet innan städning.

Allt du behöver göra är att programmera den självgående dammsugaren, så lär den sig hur rummet ser ut och vet precis var den har städat. Vanligast är att den läser av rummet med laser och i vissa fall en inbyggd kamera.

Hur kommer jag igång?

Du placerar robotdammsugaren på laddstationen och trycker på startknappen. Du kan också starta den via appar.

Bästa robotdammsugaren

I vårt test där vi jämför robotdammsugare går det att se de fem bäst rankade idag. Cleverio T-800 är enligt våra test den bästa robotdammsugare på marknaden. Vi har också kollat på priserna och sett vilken som är den billigaste robotdammsugare.

Så väljer du robotdammsugare

Som tidigare nämnt kan det vara svårt att veta som är den bästa robotdammsugare. Ta reda på vilka funktioner som är viktigast för dig i ditt val och hur ditt boende ser ut.

Hur bra är robotdammsugare?

En vanlig dammsugare är vanligtvis mer kraftfull än en robotdammsugare, men däremot är robotdammsugaren ett väldigt bra komplement som gör att du inte behöver städa lika ofta. Den absolut främsta fördelen med robotdammsugaren är att den är självgående och gör jobbet åt dig. Du kan därför sitta i soffan, koppla av och njuta av att det blir städat utan att lyfta ett finger!

FAQ

Hur höga trösklar klarar en robotdammsugare?

De allra flesta klarar trösklar upp till en centimer utan problem. Vissa klarar högre än så.

Vem uppfann robotdammsugaren?

Electrolux var först med att producera en robotdammsugare.

Hur väljer man rätt robotdammsugare?

Som tidigare nämnt kan det vara svårt att veta som är den bästa robotdammsugare. Ta reda på vilka funktioner som är viktigast för dig i ditt val och hur ditt boende ser ut.

Vilken är den bästa robotdammsugaren?

I vårt test där vi jämför robotdammsugare går det att se de fem bäst rankade idag. Cleverio T-800 är enligt våra test den bästa robotdammsugare på marknaden. Vi har också kollat på priserna och sett vilken som är den billigaste robotdammsugare.

Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare är en självgående och laddningsbar dammsugare som enkelt går att använda i hemmen. Genom dess navigeringssystem känner robotdammsugaren av föremål som möbler, mattor och andra objekt i hemmet vilket innebär att du för det mesta slipper plocka bort saker från golvet innan städning.