Bäst i test: Skärmaskin – Bästa & Billigaste

Vill du kunna skära fint kött tunt och få jämna och vackra skivor? Då kan en skärmaskin, också kallad för en köttskärare, vara en köksapparat som du behöver investera i. Med en skärmaskin kan du snabbt skiva upp stora mängder kött och få ett fint resultat. Tack vare att maskinerna är byggda med säkerheten i åtanke så behöver du inte heller oroa dig för att slinta med kniven när du använder en skärmaskin.

Det finns dock ett stort antal skärmaskiner i affärerna och det kan vara svårt att veta vilken du ska köpa. Vi har därför utfört ett skärmaskin test som gör ditt val lite enklare!

Så gjorde vi testet av skärmaskinerna

Vi har valt ut fem populära skärmaskiner till vår undersökning. I testet har vi tittat på vad tidigare kunder har gett skärmaskinerna för recensioner, men vi har också undersökt maskinerna utifrån följande faktorer:

 • Funktionalitet så som tjocklek på skivorna
 • Pris
 • Säkerhet

Vi har också tagit med för- och nackdelar för varje köttskärare samt om de har några extra funktioner. Det viktigaste i testet är förstås köttskärarnas funktionalitet. De ska trots allt klara av att skiva olika sorters köttbitar och helst i olika tjocklekar. Dessutom så är säkerheten av högsta vikt. Trots allt så handlar om en maskin med mycket vassa knivblad. Utöver dessa faktorer är självklart också priset en faktor vi tittar på. Priset ska helt enkelt korrelera med funktionaliteten.

Vill du läsa om fler bäst i test som vi har utfört? Då kan du ta en titt här. Vi har testat allt i från produkter inom bygg, mat och kök, hälsa och hobby till telekom.

1. Graef Master M20 – Bäst i test

1. Graef Master M20 - Bäst i test

För- och nackdelar

 • Barnsäker
 • Går att använda till flera livsmedel som bröd
 • Går att variera tjockleken mellan 0-22 mm

Märket Graefs skärmaskin M20 är en mångsidig och relativt billig hushållsmaskin. För denna modell får du betala omkring 2 700 till 3 000 kronor. För detta pris får du en stilren skärmaskin som klarar av att skära de flesta pålägg: kött, ost, grönsaker och bröd.

Denna köttskärare, också kallad för påläggsmaskin, kan snabbt skiva stora mängder pålägg i just den tjocklek som du önskar. Du kan självställa in önskad tjocklek. Du kan välja mellan 0 till 22 mm. I maskinen sitter en slät klinga som skär påläggen nämnda här ovan. Det går dock att köpa till andra klingor som lämpar sig extra väl för exempelvis brödskärning. Detta kan vara en fördel om du kommer att behöva skära stora mängder bröd eller liknande.

Specifikationer

 • 170 W motor
 • Total vikt: 8,5 kg
 • Skärhöjd: 142 mm
 • Barnsäkring

Den här skärmaskinen från Graef har en höjd om 25, 5 cm och en bredd på 29, 5 cm. Dess längd är 40, 5 cm. Delarna och maskinen tål ej maskindisk men uppges vara lätt att rengöra. Maskinen är helt i färgen silver då den är tillverkad helt i rostfritt stål, förutom för bottenplattan som är tillverkad i glas.

Den har även ett praktiskt knivskydd som bör användas när maskinen är avstängd. Detta tillsammans med barnsäkringen gör Graef M20 till en säker köttskärare.

2. Wilfa FS-200 – Test

2. Wilfa FS-200 - Test

För- och nackdelar

 • 5 års tillverkargaranti
 • Kan skära flera sorters livsmedel
 • Får ej användas till fruset kött
 • Tillbehör medföljer

Wilfas modell har presterat väl i vårt bäst i test av skärmaskiner. Skärmaskinen klarar av att skära flera sorters livsmedel som bröd, grönsaker och kött. Däremot får du ej använda fruset kött i denna maskin, vilket ibland kan göra att du får nöja dig med något tjockare skivor. Detta eftersom fruset kött är enklare att skiva tunt än tinat kött. Wilfas FS200 köttskärare kan skära skivor i tjocklekarna 0 till 15 mm och hela maskinen är tillverkad i Tyskland i en robust aluminiumkonstruktion. Skärbräda, blad och presstav medföljer. Även dessa kan lätt tas loss från maskinen för att rengöras.

Även om denna modell klarar av att skära flera sorters livsmedel så är den särskilt lämpad för charkuterivaror. Detta är en billig och kraftfull köttskärare som säljs för omkring 1 500 kronor.

Specifikationer

 • 200 W motor
 • Klinga i rostfritt stål
 • Prisvärd
 • Har ej någon uppsamlare eller plats för exempelvis tallrik

Wilfa FS-200 finns i färgen silver/metall och är tillverkad i rostfritt stål och aluminium. Påläggsmaskinen väger strax under 5 kilo och har en bredd om 37, 5 cm, en längd om 25, 5 cm. Dessutom har FS-200 en höjd på 27 cm. Slutligen så kan denna modell upplevas som något högljudd.

3. GRAEF UNA 90, fuld stål, skärmaskin – Omdöme

3. GRAEF UNA 90, fuld stål, skärmaskin

För- och nackdelar

 • Högre prisklass
 • Hög standard
 • Flera praktiska funktioner
 • Tjocklek mellan 0 – 15 mm

Graef UNA 90, fuld stål, är en stark och praktisk påläggsmaskin. Skärmaskinen har ett knivblad, också kallat för klinga, som är 17 cm brett och tillverkat i rostfritt stål. Du kan välja mellan att skära upp ost, kött, bröd eller grönsaker med denna modell. Du ställer själv in vilken tjocklek som du önskar med ratten – skivorna kan vara mellan 0 och 15 mm tjocka.

Graef UNA 90 är en skärmaskin som dessutom har glidsäkra fötter så att den alltid står still medan du arbetar med den. På grund av detta så ökar din säkerhet. Den har även ett knivskydd i rostfritt stål. Detta knivskydd kan du enkelt ta av för att rengöra. Även i aktivt läge har maskinen ett fingerskydd.

Detta är en av testets mest omtyckta köttskärare och kostnaden för denna hamnar på omkring 3 000 kronor i butik.

Specifikationer

 • 170 W motor
 • Knivbredd 17 mm
 • Färg: Silver/metall och svart

Köttskäraren och dess delar tål ej maskindisk. Den väger omkring 4, 5 kilo och har en lång på 43 cm, en bredd på 35 cm och en höjd på 8 cm.

4. Severin AS 3915

4. Severin AS 3915

För- och nackdelar

 • Billig
 • Två knivar
 • Möjlighet att snedställa maskinen

Severin AS 3915 är testets billigaste köttskärare. Priset landar på 700 till 1 000 kronor i butik. Den är trots det effektiv och kan skiva olika sorters pålägg precis som du önskar. Du kan ställa in skär tjockleken mellan 0 till 15 mm. Detta gör du med det steglösa tjockleksvredet. Till den här skärmaskinen medföljer två stycken knivblad – en taggig och en slät. Detta gör att du själv kan variera knivblad efter vilket livsmedel som du ska skära. Exempelvis så passar det taggiga bladet extra bra till bröd.

AS 3915 kan dessutom vinklas vid användning vilket gör att du får en ännu bättre snittyta. Samtidigt är den även utrustad med ett glidskydd i rostfritt stål så att maskinen hela tiden står stabilt. Dessutom finns det självklart fingerskydd och en hållare.

Specifikationer

 • 180 W motor
 • Färg: Metall/silver
 • Skapar en bra arbetshöjd

Severin ger dig som köpare en tillverkargaranti som gäller i 1 år för modellen AS 3915. Maskinen är i färgen metall/silver och den har en motor på 180 W.

5. Fritel SL3110

5. Fritel SL3110

För- och nackdelar

 • Billig
 • Uppsamlare för det som skurits upp
 • Universalklinga
 • Barnsäkring
 • Inte den kraftfullaste maskinen för de största och kraftigaste köttbitarna

Köttskäraren SL3110 från Fritel är en enkel modell som ligger i den lägre prisklassen. Denna modell kan du köpa för omkring 1 000 kronor. Med SL3110 kan du skära allt du behöver till frukostmackan eller till plocktallriken. Skär frukt, grönsaker, ost, kött eller bröd. Modellen kommer med en universalklinga som ska klara av alla dessa typer av livsmedel utan att du behöver byta verktyg.

Motorns effekt ligger på 100 W vilket gör att du dock kanske inte kan skära de kraftigaste köttbitarna i denna köttskärare. Klingans, eller knivbladets, diameter är 170 mm.

SL3110 från Fritel kommer också med barnsäkring vilket gör att såväl dina som barnens fingrar hålls säkra från det vassa knivbladet.

Specifikationer

 • Färg: Silver/metall och svart
 • Går att snedställa maskinen
 • 100 W motor

Det går att snedställa denna köttskärare vilket gör att du kan få skärytan precis som du vill. Klingans, eller knivbladets, diameter är 170 mm.

Vad är en skärmaskin?

En maskin som används i köket för att skära främst kött, men också andra livsmedel, kallas för köttskärare, påläggsskärare eller skärmaskin. En köttskärare är helt enkelt en maskin som har ett stort runt knivblad, eller en klinga, som roterar och som snabbt kan skiva exempelvis köttbitar som råbiff eller salami. På de flesta maskiner kan du ställa in vilken tjocklek du vill ha på skivorna och vissa maskiner har även uppsamlare på baksidan där livsmedlet samlas upp.

Hur gör man för att välja rätt köttskärare?

Det viktigaste inför ditt val utav en köttskärare är att du vet vad du kommer att vilja använda den till. Vill du skiva stora bitar kött, eller särskilt tunna bitar, bör du leta efter en maskin med en extra stark motor som faktiskt klarar av att skära fina och rena skivor. Orkar inte maskinen riktigt med köttbiten blir det helt enkelt trasiga skivor.

Vill du även kunna skära bröd kan det vara bra om det finns flera klingor eller knivblad att köpa till, men de flesta maskiner klarar av att skiva bröd med universalkniven som medföljer maskinen.

För att köpa rätt köttskärare handlar det helt enkelt om att kunna specificera dina krav. Därför kan du kan också få hjälp av att läsa vårt skärmaskin bäst i test!

Testvinnare: Skärmaskinen Graef Master M20

Köttskäraren som hamnar på topp 1 i testet är Master M20 från varumärket Graef!

Det som gör att just denna påläggsmaskin vinner detta bäst i test beror på att den ligger högt i de flesta faktorer som vi har tittat på. Den är också omtyckt av de som använder sig av maskinen i vardagen. Master M20 kan leverera skivor i tjocklekar från 0 till 22 mm – testets största bredd på tjocklek.

Graef Master M20 har även goda säkerhetslösningar och en relativt stark motor på 170 W. Det går dessutom att köpa fler knivblad för att anpassa den efter just de behov man själv har. Trots att denna, som de allra flesta andra, köttskärare inte kan maskindiskas så är den lätt att rengöra. Detta är något vi ser som ett stort plus. Dessutom är priset ett ytterligare plus för denna maskin. Det här gör att Graef Master M20 hamnar i prisklassen mellan. Maskinen kostar omkring 2 700 till 3 000 kronor i dagsläget.

På grund av allt detta så är Master M20 en värdig testvinnare! Vill du läsa fler tester vi gjort av köksapparater? Då kan du exempelvis läsa detta test av matberedare.

FAQ – Vanliga frågor och svar om köttskärare

Vad kan jag använda en köttskärare till?

En köttskärare är så mycket mer än en apparat som skär kött. Du kan exempelvis snabbt skära upp frukt till ett vackert och hälsosamt fruktfat, skiva grönsaker till kvällens hamburgare eller skära gårdagens middagskött till mindre bitar för att använda i en ny maträtt. Du kan också skära upp ost- och brödbitar.

Oberoende om det gäller att skiva upp tillbehören till frukosten eller att underlätta festmiddagen så kan du ha hjälp av en påläggsskärare.

Vilka finesser och funktioner bör en bra köttskärare ha?

Det beror helt och hållet på vad du vill ha. Däremot krävs inte mycket för att underlätta i köket. Du bör dock välja en maskin där du kan justera tjockleken på skivorna och en maskin som har en så kraftfull motor som du har råd med.