Bäst i test: Slagborr – Bästa & Billigaste Slagborrmaskiner

En slagborrmaskin är ett mångsidigt och kraftfullt verktyg som underlättar för dig som ska bygga något. I stället för att använda flera olika maskiner kan du använda en slagborrmaskin till flera olika användningsområden. Du kan bland annat borra i betong, murverk, metall, kakel samt skruva och borra. Vissa maskiner kan även kopplas ihop med fler sorters verktyg.

I vår borrmaskin bäst i test har vi testat tre olika borrmaskiner med slagfunktion. Dessa kommer från de välkända och omtyckta märkena Bosch och Makita. Genom att läsa vårt testresultat av billiga och bra borrmaskiner så kan du få hjälp att välja ut den bästa för just dig och dina projekt. Vill du läsa fler av våra bäst i test? Klicka då här!

Såhär utförde vi testet av slagborrmaskinerna

I vårt test har vi jämfört de bästa och de billigaste slagborrmaskinerna på den svenska marknaden just nu. Vi har byggt upp testet genom att välja ut de maskiner som är de mest köpta i Sverige. Därefter har vi granskat vilka betyg som köparna har gett slagborrmaskinerna. Vi har med andra ord sammanställt en stor mängd information, samt jämfört slagborrmaskinerna utifrån följande faktorer:

 • Prisklass
 • Funktioner
 • Byggkvalité och materialval
 • För- och nackdelar som utmärker den specifika maskinen

Genom att välja dessa faktorer har vi enkelt kunnat jämföra slagborrmaskinerna på ett objektivt sätt. Vårt genomgående mål har varit att finna de billigaste och mest användbara slagborrmaskinerna som finns att köpa just nu. Vi har testat både sladdlösa borrmaskiner och slagborrar med sladd.

Priset är en viktig faktor för många hemmasnickare. En slagborrmaskin för hemmabruk får helt enkelt inte vara allt för dyr då den inte kommer att användas lika ofta som för en yrkesarbetare. Prisklassen är dock helt inte avgörande utan måste sättas i relation till slagborrmaskinernas funktionalitet. Därför granskar vi noga vilka funktioner som borrmaskinerna i testet har. Vi kollar bland annat på motorstyrka, chuckarna, varvtalen, vilka borrdiamterar maskinerna klarar av för olika material med mera. Vi tittar även på om de är utrustade med extra funktioner som handtag eller automatiska finesser. Eftersom vi listar allt detta gör det att du lättare kan avgöra om en slagborrmaskin passar dig eller inte.

Precis som pris och funktionalitet är viktigt är också kvalitén viktig. En slagborr ska hålla för tuffa uppdrag och hålla över tid. I vår slagborr test har vi också valt att nämna särskilda för- och nackdelar med de olika maskinerna. På så vis kan du enklare se om det finns någon så kallad “dealbreaker” för dig, eller om en maskin har något du verkligen eftersöker.

1. Slagborrmaskin Bosch AdvancedImpact 900 – Bäst i test

1. Slagborrmaskin Bosch AdvancedImpact 900 - Bäst i test

För- och nackdelar

 • Två-växlad låda
 • Kan även bli använd som vanlig borrmaskin/skruvdragare
 • 48 450 slag/minut
 • Låter något högt vid höga varvtal, något som däremot ej märks vid slagborrning
 • Testets billigaste slagborr

Bosch slagborrmaskin AdvancedImpact 900 är en rejäl maskin som har en två-växlad låda, något många mindre borrmaskiner inte har. Den har också utrustats med Bosch egna Kickback Control-teknik. Denna teknik gör att slagborren automatiskt stänger av sig när den stöter på en blockering. Denna slagborr kostar omkring 1 500 kronor.

Denna slagborr har en robust och enhylsig snabbchuck. Den är även utrustad med Bosch Auto-Lock som underlättar ett snabbt och enkelt byte utav verktyg. Den har såväl en höger- som en vänstergång vilket gör att den även lämpar sig för skruvdragning.

Specifikationer

Bosch AdvancedImpact 900 är en slagborrmaskin som väger 2,6 kilo och drivs med hjälp utav el som strömkälla. Sladden är 2,5 meter lång och kommer med en sladdklämma för enkel upphängning. Den har en två-växlad låda med effekten 900 W. AdvancedImpact 900 har en metallkåpa som ökar dess hållbarhet och den håller varvtalet oberoende av belastningsgraden. Maskinens färger är Bosch välkända gröna, röda och svarta färger. Övriga specifikationer är bland annat:

 • Max. borrdiameter i betong: (1:a/2:a växeln): 0 / 18 mm
 • Max. borrdiameter i stål: (1:a/2:a växeln): 13 / 8 mm
 • Max. borrdiameter i trä: (1:a/2:a växeln): 40 / 25 mm
 • Stoppmoment enligt EN: 60745: 73 Nm
 • Märkmoment: (1:a växeln/2:a växeln): 1,6 / 0,5 Nm
 • Varvtal obelastad: (1:a/2:a växeln): 50 – 1120 / 2850 v/min

2. Slagborrmaskin Makita DHP484Z 18V

2. Slagborrmaskin Makita DHP484Z 18V

För- och nackdelar

 • 18V
 • Batteriindikator
 • Säljs utan batteri och laddare, vilket kan vara både en fördel och nackdel
 • Utrustad med XPT

Slagborrmaskinen Makita DHP484Z 18V är en billig batteridriven borrmaskin. Detta betyder alltså att denna slagborr är en sladdlös borrmaskin som klarar av att borra i betong. Kapaciteten för betong är 13 mm, för trä 38 mm och för stål 13 mm. Denna version säljs utan batteri och laddare vilket gör att du själv kan välja vilket batteri du vill köpa. Priset för slagborren ligger på omkring 2 000 kronor och ett passande batteri på mellan 900 kronor och 2 000 kronor. En batteriladdare från Makita kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor.

Denna slagborr är kraftfull och passar till även de mer avancerade projekten. Tack vare detta passar denna batteridrivna borrmaskin som borrmaskin betong. Chuckens storlek ligger på 1,5 – 13 mm och maskinen har 21 stycken momentjusteringar.

Specifikationer

Slaggborrmaskinen Makita DHP484Z 18V väger tillsammans med ett standardbatteri omkring 1,6 till 1,9 kilo. Den har en ljudeffektnivå på 99 dB (A) och ljudtrycksnivå på 88 dB (A). Slagborren har också ett vridmoment på 115/60Nm. Maskinen är kolborstfri och finns i färgerna blått, svart och vitt.

Makitas slagborr är tillverkad så att den är såväl damm- som vattentålig.

 • Varvtal: 0-500 / 2000 min⁻¹
 • Moment hård / mjuk 54 / 30 Nm
 • Bitsfäste: 1/2″-20UNF “
 • Antal slag: 0-7500 / 30 000 min⁻¹
 • Spänning: 18V
 • Vibrationstolerans (K-faktor) 1,5 m/sec²
 • Vibrationsnivå: borrning ≤2,5 m/sec²
 • Vibrationsnivå: slagborr 8,0 m/sec²

3. Bosch Professional – SLAGBORRMASKIN GSB 162-2 RE

3. Bosch Professional - SLAGBORRMASKIN GSB 162-2 RE

För- och nackdelar

 • Mycket kraftfull slagborrmaskin
 • 1 500 W motor
 • Många funktioner
 • Högre prisklass

Den här slagborrmaskinen från Bosch tillhör deras Professional-serie. GSB 162-2 RE är en slagborrmaskin som klarar av de allra flesta uppdragen, oavsett om du som använder den är amatör eller proffs. Den är därför inte testets billigaste maskin, men den uppfyller testets övriga kriterier med råge. Priset hamnar på över 6 000 kronor för denna proffs-borr. Dess motor är på 1 500 W och har såväl en hög överbelastningskapacitet samt ett högt vridmoment. Denna slagborrmaskin klarar av de mest krävande uppgifterna, där i-bland torr diamantborrning.

Med denna slagborr har du ett högt användarskydd tack vare dess rotationskontrollspak. GSB 162-2 RE Professional har dessutom en snabb borrverkning på upp till 162 mm i diameter. Du kan även välja att ställa in varvtal och chuckstorleken är mellan 3 till 16 mm.

Specifikationer

Detta proffsverktyg från Bosch drivs utav el och har en sladd samt en 1 500 W motor. Maskinen är avsedd för borrning och torr diamantborrning i sten, betong och murverk. Slagborren väger omkring 4,8 kilo. Den har ett omstartsskydd, tillåter dig att välja bland flera hastighetsinställningar och kommer med en förvaringsväska. Maskinen kommer med 24 månaders garanti.

Borrmaskinens färger är Bosch professional-series färger i blått, rött och svart.

Övriga specifikationer är bland annat:

 • Märkvarvtal: 555 / 1.300 v/min.
 • Märkmoment: 17,0 / 5,0 Nm
 • Chuckvidd, min./max. 3 – 16 mm
 • Slagfrekvens obelastad: 0 – 12.750 / 30.600 v/min
 • Borrdiameter i betong: 82 / 82 mm
 • Borrdiameter i trä: 50 / 32 mm
 • Borrdiameter i stål: 20 / 14 mm
 • Borrdiameter i tegel: 162 / 82 mm

Vad är en slagborr?

En slagborr, också kallad för hammarborr, är en borr som inte bara roterar utan också avger stötar eller slag. Den lämpar sig därför bra att använda till mellanhårda material så som lättbetong och tegel. Det finns även kraftfullare slagborrar, som även kallas borrhammare, som kan ta sig an ännu robustare material.

Slagfunktionen kan på de allra flesta maskiner stängas av. Det gör att du då kan använda slagborrmaskinen till att borra i exempelvis kakelplattor, metall och trä. De flesta slagborrar kan då också användas som en skruvdragare.

Hur gör man för att välja rätt slagborr?

Det kan vara svårt att veta vilken slagborr som passar dig och de projekt som du tänker ta dig an. Tänk först och främst på vilka material du kommer att använda slagborren till och om du har övriga krav – exempelvis om du har krav på en viss borrdiameter i betong, trä eller dylikt. Jämför detta sedan med de slagborrar du tittar på.

Tänk också på att om du är en amatör och inte ska använda din slagborr till alltför avancerade projekt, och kanske inte kommer att använda slagborren så ofta, är en billigare variant oftast fullt duglig. Det är också bra om du lätt kan göra om slagborren till en skruvdragare eller vanlig borrmaskin. Du får då flera användningsområden för din maskin, vilket gör att priset i längden inte blir så högt.

Testvinnaren i vårt bäst i test: Bosch AdvancedImpact 900

Förstaplatsen vårt bäst i test går till Bosch AdvancedImpact 900. Det är en billig borrmaskin som dessutom är en liten borrmaskin. Detta gör att den är enkel att hantera och du kan därför vara mer precis i din borrning.

Samtidigt AdvancedImpact 900 är en billig maskin så den klarar av de flesta projekt som en hemmasnickare kan vilja ta sig an. Den har även flertalet funktioner som gör den mångsidig samtidigt som dess vikt är låg. Detta gör att den är den bästa borrmaskinen i vårt jämförelsetest.

Det negativa kan vara att den låter något högt vid höga varvtal, men detta hörs inte när slagfunktionen är aktiverad eftersom den typen av borrning av naturliga skäl genererar en hel del ljud.

Om du vill läsa om fler av våra testvinnare inom kategorin bygg kan du exempelvis läsa om de bästa och billigaste excentersliparna hos oss.

FAQ – vanliga frågor och svar om slagborrmaskiner

Finns det batteridriven borrmaskin som har slagfunktion?

Ja, det finns och de två märken vi testat här saluför båda batteridrivna slagborrar. Den slagborr vi testat som är batteridriven fungerar mycket väl. Många föredrar dock de eldrivna med sladd vid tyngre arbeten.

Är en slagborr detsamma som en betongborrmaskin?

Ja, och nej. Det finns olika sorters slagborrar som klarar av olika tjocklekar på betongen. Betonghammare klarar oftast ännu tjockare betong än vad en slagborr gör.

Är det viktigt med ett stödhandtag?

Det är förstås individuellt men ett stödhandtag gör det lättare för dig att hålla maskinen stadigt och få en precisare borrning. Du kan också undvika att få ont av de relativt tunga maskinerna.

Vad kan en slagborr mer användas till?

Det beror på den specifika modellen men exempelvis borrning, skruvdragning och för att blanda färg eller bruk med en omrörare påkopplad i chucken.