Test: Bästa & Billigaste Stavmixer

En stavmixer är en apparat som i stort sett finns i alla hushåll numera. Utbudet är väldigt stort och dessutom har många av dem en massa extra finesser. För att du lättare ska kunna hitta en bra och billig stavmixer, har vi sammanställt detta stavmixer test. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Så här genomförde vi stavmixer bäst i test

Eftersom utbudet på stavmixer idag är mycket stort, har det inte varit svårt att samla in den data som utgjort grunden i våra val av stavmixer bäst i test. Vi har läst en mängd recensioner, kundomdömen och även andra tester i den mån det funnits.

Vidare har panelen har också läst företagens egen information om produkterna, både på deras hemsidor och i nedladdningsbara produktmanualer. Vår vinnarprodukt Philips Viva Collection ProMix- HR2652/90 och de fyra utmanarna, var definitivt produkter som stack ut i mängden och de blev därmed våra självklara vinnare.

Vi vill även be läsaren notera att vi inte har med någon sladdlös stavmixer här i testet, eftersom de kraftfullaste och bästa varianterna alltid är eldrivna. Aspekter vi tittat på i våra val är bland annat följande:

 • Prisjämförelse. Prisnivån kan skilja sig väldigt mycket på den här typen av produkter. Ibland är det naturligtvis värt att betala mer för att få en produkt som är exakt den man villa ha. Men i vissa fall är dyrast inte alltid bäst.
 • Prestanda. Vi har tittat på hur kraftfulla stavmixrarna är och vad du kan använda dem till.
 • Kringutrustning. Finns det medföljande tillbehör? I vissa produkter ingår exempelvis ballongvisp och hackare och det har utgjort ett urvalskriterium för oss.

1. Philips Viva Collection ProMix HR2652/90 – Bäst i test

1. Philips Viva Collection ProMix HR2652/90 - Bäst i test

Vår favorit i vårt mixerstav test kommer från en svensk tillverkare. Philips Viva Collection ProMix HR2652/90 har verkligen allt du kan önska dig av en stavmixer och mer därtill. Vidare gör hela paketet att du mer eller mindre får en hel hushållsassistent i miniformat.

Förutom en kraftfull och bra stavmixer får du dessutom en ballongvisp, dubbelbladig hackare, mixerskål och en bägare du kan hälla över din smoothie eller dryck i, om du är på språng och vill ta den med dig.

Snabb och stabil

Men låt oss börja med att titta närmare på själva mixerfunktionen, eftersom det är vad vårt bäst i test fokuserar på den här gången. När det gäller prestandan finns absolut ingenting att anmärka på. Här kan användaren vispa ihop en aioli eller guacamole på nolltid. Dessutom är frysta bär och frusen frukt inga som helst problem att snabbt mixa ner.

Philips Viva Collection ProMix HR2652/90 är faktiskt i stort sett en fulländad mixer, så när som på att en del personer har tyckt att det varit aningen svårt att justera hastigheten på den. Philips stavmixer är utrustad med en så kallad speed touch. I praktiken innebär det att du bestämmer farten på mixern, genom att trycka in knappen stegvis. Det här kan vara svårt att få till, innan man vant sig.

Smarta tillbehör

Så vill vi slutligen säga några ord om den tillhörande multihackaren, vilken är otroligt praktisk och som säkerligen alla kommer att ha nytta av. Den hackar lök på ett kick utan besvär.

Du är klar på mindre än en halv minut och därefter är det bara att hälla ut löken i den anrättning du tillagar. Helt suveränt tycker vi! Den är också perfekt att vispa upp till 4 dl grädde åt gången med.

Fördelar med Philips Viva Collection ProMix HR2652/90

 • Kraftfull
 • Mixar slätt
 • Bekväm att greppa
 • Praktiska tillbehör

Nackdelar med Philips Viva Collection ProMix HR2652/90

 • Fartregleringen är något svåranvänd

Specifikationer för Philips Viva Collection ProMix HR2652/90

 • Material: Rostfritt stål, halkfritt gummi och ABS-plast
 • Max ljudnivå: 86 dB
 • 1,2 m Sladd
 • 2 års garanti
 • Tillbehör: mixerskål, ballongvisp, dubbelbladig hackare, bägare

2. Bamix Swissline M200 – Omdöme & Test

2. Bamix Swissline M200 - Omdöme & Test

Inte så långt efter vår bäst i test-vinnare kom stavmixern Bamix Swissline M200. Modellen är väldigt lätt att arbeta med och den klarar dessutom av det mesta: från is till att otroligt snabbt kunna vispa ihop en majonnäs. Även den här stavmixern har smarta tillbehör såsom visp, hackare och en tillhörande mixerbägare.

Opraktisk att diska

Att den här inte klarade av att ta sig upp som vinnare bäst i test, har att göra med en mycket viktig funktion: Mixerdelen går inte att plocka bort från motordelen. Här måste du ta bort själva knivarna för att sedan diska stavhuvudet för hand.

Men att pilla med knivbladen för att få bort dem är ingenting som är särskilt smidigt eller lätt att utföra. Det gör med andra ord att modellen definitivt hamnar längre ner i rangordning.

Smart stativ som pryder sin plats

Men visst finns det många fina fördelar med stavmixern. Den har exempelvis livstidsgaranti, vilket gör att du alltid kommer att kunna få reservdelar till den om något går sönder. Med i köpet får du dessutom ett stativ, så att du kan ha den framme på köksbänken och bara greppa den när du behöver mixa något.

Det här är en supersmart lösning för dig som ofta har behov av att mixa mat, exempelvis för att du har riktigt små barn hemma som behöver finfördelad mat. För övrigt är mixern snygg och stilren och pryder definitivt sin plats, om den står framme.

Fördelar med Bamix Swissline M200

 • Livstids garanti
 • Mycket kraftfull
 • Med stativ

Nackdelar med Bamix Swissline M200

 • Ej löstagbart mixerhuvud

Specifikationer för Bamix Swissline M200

 • Material: rostfritt stål, plast
 • 2 hastighetslägen
 • 1,9 m sladdlängd
 • Tillbehör: visp, blandare, hackare, bägare, stativ

3. Braun MultiQuick 9 MQ9037X – Omdöme & Test

3. Braun MultiQuick 9 MQ9037X - Omdöme & Test

Braun har i många decennier bistått oss med högkvalitativa vitvaror och hushållsapparater. Deras stavmixer MultiQuick 9 MQ9037X utgör även den ett riktigt bra paket för den som vill ha en mixer som är komplett utrustad med extra tillbehör.

Extra smart överhettningsskydd

En sak vi gillar skarpt med modellen är att den är utrustad med en särskild säkerhetsfunktion mot överhettning. Överhettningsskyddet fungerar annorlunda än på de flesta andra apparater av den här typen. Här sänks nämligen först hastigheten, så att du helt enkelt kan slutföra ditt arbete innan du låter handmixern svalna.

Hastigheten reglerar du med en stor och bekvämt placerad knapp. Ju hårdare du trycker in knappen desto högre hastighet får du. Tillbehör som ingår är hackare, ballongvisp och bägare. I övrigt ingår en särskild puréstav som håller lägre hastighet och som smidigt gör släta puréer på kokta grönsaker och annat.

Kan vispa mindre mängder grädde och ägg

Att vispa grädde för med sig begränsningar, eftersom den inte klarar av att vispa mer än ett par deciliter grädde och ägg åt gången.

Det bästa med mixern får nog sägas vara funktionen som Braun kallar “active blade”. Det innebär att när du pressar ner mixerstaven mot botten på behållaren, skjuts de rostfria knivarna ner någon centimeter extra. Det här är verkligen en suverän funktion som gör att du kommer åt precis alla ingredienser du ska mixa.

Fördelar med Braun MultiQuick 9 MQ9037X

 • Med funktionen active blade
 • Ger god ergonomi
 • Smart överhettningsskydd

Nackdelar med Braun MultiQuick 9 MQ9037X

 • Alla delar kan inte maskindiskas

Specifikationer för Braun MultiQuick 9 MQ9037X

 • Motoreffekt: 1 000 W
 • Volym på hackbehållare: 500 ml
 • Med behållare, ballongvisp, bägare och puréstav
 • Material: Plast, rostfritt stål

4. Bosch MSM88190 – Omdöme & Test

Bosch är ytterligare ett varumärke med anor. Deras produkter håller i allmänhet hög kvalitet och stavmixern Bosch MSM88190 är inget undantag. Till att börja med är den väldigt bekväm att jobba med. Det gummibeklädda handtaget är ergonomiskt och bekvämt att hålla. Med ett dubbelt knapptryck lossar mixerfoten från staven. Browns mixerstav är även den enda som är utrustad med en spiralsladd, vilket gör att den är mycket mindre i vägen än en vanlig sladd.

Knivarna når långt ner och det är lätt att mixa smoothies och puréer helt släta. En unik funktion stavmixern dessutom har är att det också finns en tillhörande degkrok. Du kan därmed snabbt och enkelt blanda till en mördeg vid behov. En helt suverän funktion tycker vi!

Använder du dessutom mixern med den tillhörande matberedarisättningen, får du också en elektrisk mandolin som snyggt kan skära och strimla grönsaker. Vidare är prestandan är hög och mixern klarar av is precis lika bra som hårdare frukter och frusna bär.

Fördelar med Bosch MSM88190

 • Med degkrok
 • Bekväm och lättgreppad
 • Med spiralsladd

Nackdelar med Bosch MSM88190

 • Onödigt många hastigheter
 • Många tillbehör att hålla reda på

Specifikationer för Bosch MSM88190

 • Material: Rostfritt stål
 • 13 hastighetslägen
 • 1 års garanti

Tillbehör: ballongvisp, en kniv för is, ett degverktyg, mixerbägare med lock, minihack med lock och även en matberedare.

5. OBH Nordica 6707 – Omdöme & Test

OBH Nordica 6707 är både bra och billig och dessutom ett utmärkt budgetalternativ för den som vill ha en högpresterande stavmixer som ger ett slätt resultat. På några sekunder får du smoothies, majonnäs, juice och puré.

Det går också alldeles utmärkt att vispa grädde med den, trots att den inte har några tillbehör. Det kan dock sprätta en del, så här behöver du vara omsorgsfull med valet av kärl och välja en högsmal behållare.

Ett budgetalternativ med överhettningsskydd

Nackdelar med ett budgetalternativ finns förstås alltid. Den blir i det här fallet relativt snabbt varm och det finns således en risk att mixern blir överhettad redan efter någon minut. Det går heller inte att ta sig igenom alltför kompakta livsmedel och inte heller is kan mixas med något särskilt gott resultat. Det är dock ingenting konstigt för ett budgetalternativ av den här typen.

Bekvämt grepp

Mixerfoten kan heller inte maskindiskas. Mixern har två hastighetslägen, vilket räcker alldeles utmärkt för att kunna hantera vätska och fastare livsmedel som exempelvis frusna bär och frukt. Hastighetsknappen är också lätt att komma åt och kan hanteras både med tummen och pekfingret, beroende på hur du vänder och greppar stavmixern.

Fördelar med OBH Nordica 6707

 • Lågt pris
 • Bekvämt grepp
 • 2 hastigheter

Nackdelar med OBH Nordica 6707

 • Tål ej maskindisk
 • Mixerskål ingår ej

Specifikationer för OBH Nordica 6707

 • Material: rostfritt stål
 • 2 hastighetslägen
 • 2 års garanti
 • Sladdlängd: 1 m

Vad är en stavmixer?

En stavmixer är en apparat som har en kraftfull motor trots sitt lilla format. I den nedre delen av stavmixern sitter två eller fler knivblad i rostfritt stål som gör att du kan mosa, puréa och krossa livsmedel. För några decennier sedan ansåg många att en stavmixer var en lyxig och relativt onödig apparat, men idag är läget helt annorlunda och de flesta hushåll har en stavmixer i sin köksutrustning.

Hur du använder en stavmixer

En stavmixer är ett smidigt och smart sätt att finfördela livsmedel av varierande slag. En kraftig stavmixer kan till och med krossa is. Att använda en stavmixer är enkelt. Du bör ha tillgång till en hög, smal bägare som är aningen större i diameter än handmixerns knivblad.

Ofta ingår en bägare i köpet, men inte alltid. När du fyllt bägaren kan du sedan trycka ner knivbladen i livsmedlet och snabbt få till ett mos. Det innebär att anrättningar som majonnäs och aioli, som förr tog väldigt lång tid att tillverka, numera går på någon minut.

Testpanelens resultat – Philips Viva Collection ProMix HR2652/90 handmixer bäst i test

Philips Viva Collection ProMix HR2652/90 blev det självklara vinnaren för oss i testet bästa stavmixer. Här får du en kraftfull stavmixer med visp och många funktioner. Vi gillar skarpt alla de smarta tillbehören! Det här en perfekt stavmixer som tar lite utrymme som passar alla familjer. Det är även en utmärkt present, i synnerhet till en ungdom som ska flytta hemifrån och behöver smart köksutrustning till ett bra pris.