BÄST I TEST: Tyngdtäcke – Bästa & Billigaste!

Tyngdtäcket, även kallat kedjetäcke eller vikttäcke, har blivit ett populärt tillskott i många familjer där sömnen varit ett problem. I detta tyngdtäcke test listar vi de bästa och jämför tyngdtäcke för att hjälpa dig att hitta vad som passar just dig!

Så här gick testet till

För att få ett tydligt svar på vilket tyngdtäcke som är bäst och mest prisvärt har familjer fått använda täckena. För att kora vinnaren i bäst i test tyngdtäcke har täckena blivit testade på det sätt som de är tänkta att vara använda. De lättare har både vuxna och barn fått använda, medans de tyngre uteslutande blivit använda av vuxna. Följande faktorer har varit ledande under testets gång:

Så här gick testet till
 1. Komfort: Upplevelsen av täcket. Mjukt och följsamt eller stelt? Är täcket för varmt eller lagom?
 2. Upplevd effekt: Blir sömnen bättre av tyngdtäcket? Håller effekten i sig över tid?
 3. Praktisk använding: Kan du använda vanliga påslakan till tyngdtäcket? Hur fungerar bäddningen? Går det att tvätta?

Dessa faktorer har sedan blivit sammanvägda och jämfört med priset på tyngdtäcket. Det täcke med högst poäng är därmed vinnare.

1. Cura of Sweden Pearl – Bäst i test

Vinnare av testet bästa och billigaste tyngdtäcke är Cura of Sweden Pearl. Ett mycket omtyckt täcke i testet! Täcket innehåller kiselpärlor fördelade över täcket i 120 rutor, vilket gör att pärlorna ligger på plats och täcket blir inte knöligt eller obekvämt.

1. Cura of Sweden Pearl - Bäst i test

Cura of Sweden Pearl är 150*200 cm och kommer i vikterna 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg. Prisklassen är bedömd som mellan, och ligger runt 1000-lappen i pris. Tyngdtäcket tål att bli maskintvättat i 60 grader.

Värmen i täcket motsvarar ett höst eller vintertäcke. Det blir lite för tätt och varmt på sommaren, men har man möjlighet räcker det med att öppna ett fönster för att väga upp.

För att underlätta bäddning och hantering har tyngdtäcket tygöglor i hörnen och mitt i, men det är trots det svårt att få det lika slätt som ett vanligt täcke. Tyngdtäckena med de lägre vikterna fungerar jättebra att tvätta i tvättmaskin.

I testet har både barn och vuxna fått använda Cura of Sweden Pearl. Hos vuxna upplever de flesta att insomningen går lite snabbare och sömnen är något mindre orolig. Barnen som testat tyngdtäcket bättre och längre jämfört med deras vanliga täcke.

Cura of Sweden Pearl – Fördelar

 • Följsam för kroppen
 • Upplevelsen är mjukt och skönt
 • Enkelt att tvätta

Cura of Sweden Pearl – Nackdelar

 • Något varmt

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

CDON.COM

#1

Bodystore

#2

Åhlens

#3

2. 4Living – Recension & Test

4Living tyngdtäcke är mysigt att använda och är följsamt även vid tyngre vikter. Täcket kan upplevas som något svårbäddat när det gäller vikterna 7-9 kg och uppåt. Detta kan dock bli underlättat om man tar hjälp av de praktiska tygöglor som sitter i varje hörn och som man kan fästa i lakanet.

2. 4Living - Recension & Test

4Living tyngdtäcke mäter 150*200 cm och är tillverkat i 100% bomull. Fyllningen är av mikroglaspärlor och polyetstervadd och kommer i vikterna 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg. Prisklassen är satt till mellan då den ligger som billigast straxt under 1000-lappen.

Testpiloternas sömnupplevelse har varit bekväm och formar sig efter kroppen på ett mysigt sätt. Upplevelsen av sömnen är att de har förbättrats, och mycket för att täcket inte är för varmt. Dock är täcket lite för tätt för att det ska kunna användas under högsommaren.

En stor nackdel med 4Living tyngdtäcke som sänker placeringen i testet och recensioner är att det endast kan handtvättas. Att handtvätta ett tyngdtäcke är minst sagt en utmaning, då vikten startar på 7-9 kg och dessutom blir blött. Då är det tungt att hantera!

Utöver just tvättproblemen får tyngdtäcket 4Living uteslutande bra omdömen i testen och goda recensioner av andra användare.

4Living – Fördelar

 • Även vid tyngre vikter är täcket följsamt
 • Upplevelsen är skön- inte vettigt
 • Bekväm och mjuk upplevelse

4Living – Nackdelar

 • Kan inte maskintvättas

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

Babyland

#2

Åhlens

#3

3. Heavy Sleeper – Komfortabel utmanare i testet

Tyngdtäcket Heavy Sleeper är bekvämt och ger god sovkomfort men är tyvärr något svårbäddat. Enlig instruktionerna från tillverkaren ska tyngdtäcket läggas på plan yta och sedan ska påslakanet hasas över. På detta tyngdtäcke finns tyvärr inga öglor att fästa påslakanet med, vilket gör att det kan vikas och bli lite knöligt.

3. Heavy Sleeper - Komfortabel utmanare i testet

Heavy Sleeper tyngdtäcke är 150*200 cm stort och kan köpas i vikterna 5 kg, 7 kg och 9 kg. Yttertyget är i 100% bomull och innertyget i polyester. Fyllningen består av glaspärlor, och täcket kan tvättas i 60 grader.

Komforten är bekväm men den sticker inte ut i jämförelse med de andra täckena i testet. Det som dock framkommer enligt vissa testpiloter är att ju tyngre tyngdtäcket Heavy Sleeper är, desto tätare och därmed varmare upplevs det. Ett tyngdtäcke som blir varmt behöver tvättas något oftare, och då är det ett stort plus att Heavy Sleeper tål maskintvätt. Man måste dock ha koll på huruvida tvättmaskinen klarar av täckets vikt. Efter tvätt måste täcket hängtorkas och kan alltså inte torktumlas.

Sömnen upplevs dock som att den blir djupare, att oron minskar och en snabbare insomning. Även om majoriteten av användarna upplever täcket på detta sätt finns det som tidigare nämnt de som upplever att täcket blir för varmt. Men enligt de allra flesta lever Heavy Sleeper upp till över förväntningarna av ett tyngdtäcke.

Heavy Sleeper- Fördelar

 • Mjuk känsla över kropppen
 • En god sovkomfort
 • Tål maskintvätt

Heavy Sleeper- Nackdelar

 • Viker sig lätt inne i påslakanet
 • Stundtals lite för varmt
 • Saknar fästöglor- svårbäddat

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

Hemtex

#1

Bodystore

#2

Åhlens

#3

4. Beckasin – Omdöme

Beckasin är ett svenskt märke som levererar tyngdtäcken i flera vikter, storlekar och utföranden. Täcket är beskrivet av testpiloterna som mjukt och följsamt med en vikt som fördelar sig jämnt över kroppen. Det blir inte för varmt under natten- vilket till stor del troligen beror på att täcket är gjort av 100% bomull och därmed andas på ett naturligt sätt.

4. Beckasin - Omdöme

Beckasin tyngdtäcke är 150*210 cm stort och kommer i vikterna 2.6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg, och 12 kg. Täcket med vikten 2,6 kg är avsett för mindre barn och då är storleken på täcken anpassat efter storlek på påslakan avsett för barn. Om maskinen klarar av vikten går tyngdtäcket att maskintvätta, och i annat fall rekommenderas ångtvätt eller vädring. Fyllningen är sandkristaller.

Beckasin tyngdtäcke är enkelt att bädda. På täcket finns fästöglor i hörnen, men dessa har inte upplevts som nödvändiga av användarna. Om man köper ett tyngre täcke kan man välja ett delbart, vilket gör det enklare att maskintvätta täcket. Testpiloterna och användare upplever att dels insomning går snabbar och dels att sömnen är mindre orolig och djupare.

Beckasin- Fördelar

 • Täcket är mjukt och följsamt
 • Är lagom i temperatur
 • Håller sig på plats och slätt i påslakanet

Beckasin- Nackdelar

 • Något dyrare än likvärdiga konkurrenter

Topp 3 billigaste återförsäljare just nu:

Babyland

#1

CDON.COM

#2

Åhlens

#3

Vad är ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken har under en längre tid varit ordinerat av vården till människor med sömnproblem eller svårigheter med insomning. Idag har tyngdtäcken nåt ut i svenska hushåll där de har hjälp många människor, stora som små, att bli av med sina sömnproblem. Dålig sömnkvalitet genererar även sämre kvalitet på din vakna tid.

Du saknar ork och lust eftersom din kropp och din hjärna inte kunnat återhämta sig genom sömn. Det blir helt enkelt en negativ spiral. Om du däremot använder ett tyngdtäcke kan dina sömnproblem minska drastiskt och till och med bli ett minne blott. Du kommer ha mer energi och skärpa under din vakna tid, både till jobb och fritid. Slutligen, att få sova gott är helt enkelt en investering för din vakna tid!

Hur väljer jag tyngdtäcke?

Den generella rekommendationen när man ska välja rätt tyngdtäcke är att vikten på täcket ska motsvara 10-15 % av din kroppsvikt. Det kan dessutom finnas andra bakomliggande faktorer som påverkar vilken tyngd du bör välja, så som om du lider av oro eller ångest. Tyngdtäcken har i många fall hjälp människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som upplever det svårt att komma till ro.

Oavsett kan du få antingen medicinsk hjälp, eller experthjälp av tillverkare och återförsäljare. Ta även hjälp av recensioner av användare av tyngdtäcken, och test likt Jämför Bästa och Billigaste Tyngdtäcken.

Dessa recensioner och tester ger en objektiv uppfattning vilket betyder att människor svarar ärligt och kan lyfta punkter som du kanske inte tänkt på tidigare. När du har bestämt dig för just ditt tyngdtäcke kan du jämföra priser och förhoppningsvis hitta ditt tyngdtäcke på rea.

Testpanelen har svarat- Bäst i Test bland tyngdtäcken

Vinnaren i testet blev Cura of Sweden Pearl. Tyngdtäcket tog hem höga poäng i smatliga faktorer: komfort, upplevd effekt och praktisk användning. Dessutom är priset konkurrenskraftigt med övriga deltagare i testet, vilket gör Cura of Sweden Pearl till den självklara testvinnaren.

BÄST I TEST TYNGDTÄCKEN – SAMMANFATTAD LISTA:

 1. Cura of Sweden Pearl – Bäst i test
 2. 4Living – Recension & Test
 3. Heavy Sleeper – Komfortabel utmanare i testet
 4. Beckasin – Omdöme

FAQ

Hur är testet utfört?

Med hjälp av familjer i olika konstellationer och utefter förutsatta bedömningsfaktorer.

Vilket är det bästa tyngdtäcket?

Enligt testet Jämför Bästa & Billigaste Tyngdtäcken är Cura of Sweden Pearl bästa tyngdtäcke.

Hur väljer jag tyngdtäcke?

Den generella rekommendationen och som passar de allra flesta människor är att täckets vikt ska motsvara 10-15% av användarens kroppsvikt.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Ja, men var extra noga med att små barn inte ska sova under tunga tyngdtäcken då det finns risk att de inte kan lyfta bort täcket från ansiktet.

Har tyngdtäcken bevisad effekt?

Ja, både i kliniska studier och enligt recensioner av användare.