Undervattenskamera – Bästa & Billigaste – Test

bild på en kamera

De flesta som åker på semester vill gärna komma hem med fina minnen och bilder. Det kan vara svårt att fånga häftiga motiv under vatten, men med en vattentät och billig undervattenskamera är detta fullt möjligt. De är dessutom väldigt enkla att packa ned i resväskan och bära med sig på olika turer! För att se till så att du får den bästa undervattenskameran till ett rimligt pris har vi gjort en undersökning där vi jämför fem olika varianter. När vi jämför undervattenskamera utgår vi ifrån faktorer som minne, brännvidd, användningsområden och snabbhet. Vi kollar även på olika recensioner. I vårt test kan ni se vilken vi ser som den bästa undervattenskameran.

Topp 5 undervattenskameror: Bäst i test 2021

1. Ricoh WG-6 – Bäst i test

I vårt undervattenskamera test rankas denna som en klar favorit. Den är dessutom fantastiskt snygg med sitt orangea skal som syns bra i vattnet. Den går även utmärkt att använda om man ska åka mountainbike som ett komplement till en större kamera. Ricohs nya WG-6 har en brännvidd som motsvarar 28-140 mm. Vad gäller designen är den mer kompakt och strömlinjeformad än tidigare WG-modeller.

Kamerans nio fokuspunkter reagerar snabbt och den har dessutom en inbyggd ansiktsigenkänning. Du som gillar att dyka kan ta den med ned till 20 meters vattendjup och är du våghalsig kan du testa fota med den från fall upp till 2,1 meters höjd. Den ska tåla krosskador vid belastning uppemot 100 kg och tål även kalla temperaturer.

Med Ricoh WG-6 följer ett flertal olika innovativa funktioner som hjälper dig att få ut det bästa av fotograferandet. Du kan bland annat använda Handheld Night Snap-läget som låter dig ta flera bilder på samma nattscen för att sedan lägga ihop alla dessa till en färdig bild med utmärkt skärpa.

Fördelar

 • brännvidd som motsvarar 28-140 mm
 • praktiskt komplement till en stor kamera
 • lätt att ta med sig till stranden eller om man ska åka mountainbike
 • bra ergonomi
 • har en inbyggd blixt med sex LED-lampor runt objektivet
 • Inbyggd GPS och kompass

Nackdelar

 • den medföljande handledsremmen är svår att dra åt, så kameran kan lätt glida av handleden.

2. Olympus Tough TG-6 – Test

2. Olympus Tough TG-6

Den här kameran passar utmärkt för dig som har en aktiv livsstil. Med sin röda glans och sitt dubbla skyddsglas på objektivet kan du utan problem ta med den ut på äventyr i olika temperaturer. Den motverkar imma och kondensering vid temperaturförändringar. Du kan även fota med den i olika ljusförhållanden tack vare att den har 4x optisk zoom och ett objektiv som motsvarar 25-100 mm i 35 mm-format.

Olympus Tough TG-6 är en kompaktkamera utformad för dig som älskar äventyr och söker det bästa i kvalité. Den har teknik hämtad från Olympus systemkamera. Du kan utan tvekan tillåta dig att tappa den, dyka ner till 15 meter och ta med den ut i minusgrader. Den tål helt enkelt hårdare tag och med TG-6 kan du få utsökt bildkvalité på dina bilder.

Fördelar

 • 4x optisk zoom
 • Går att filma i 4K
 • Fota i RAW-format
 • Vattentät ner till 15 meter
 • Närgräns på endast 1cm

Nackdelar

 • Bildkvalitet och LCD-skärm blir lidande under ljusa förhållanden
 • Ingen sökare i ögonhöjd
 • Kvaliteten minskar vid längre brännvidd

3. Panasonic DC-FT7 – Omdöme

Med Panasonic Lumix DC-FT7kan du få otroliga 4K-bilder och 4K-videor med skarpa detaljer tack vare dess 20,4 Mpx High Sensitivity MOS-sensor. Kameran är ett bra alternativ till Nikons och Olympus olika kameror. Den är faktiskt bättre än deras på vattentäthet, har dessutom inbyggd sökare och är väldigt lätt att använda.

Med en upplösning på 20,2 megapixel blir den ett konkurrenskraftigt val ute på marknaden då flera andra kameror ligger på ungefär 12-16 megapixel. Den har ett trycktät till 31 meters djup vilket räcker gott och väl med tanke på att det ändå är för märkt att fota med en kompaktkamera på sådana djup. Eftersom den även olikt andra kompaktkameror har en elektronisk sökare går den alldeles utmärkt att använda vid skidåkning och segling.

Fördelar

 • Vattentät ned till 31 m
 • 20.4 Mpx HSMOS-sensor
 • 4K-video, Wi-Fi
 • 4.6x optisk zoom
 • har en elektronisk sökare

Nackdelar

 • Bildkvaliteten ligger lite efter Olympus-kameran som har fördelen av exempelvis GPS och bättre ljusstyrka
 • saknar fler detaljer
 • saknar trådlösa funktioner trots det höga priset

4. Fujifilm Finepix XP140 – Recension

4. Fujifilm Finepix XP140

Den här digitalkameran är bland den billigaste undervattenskamera vi jämfört. Den är robust och klarar av de allra svåraste förhållanden. Med sin16,4 Mpx sensor, 5x optisk zoom är den super att använda för dig som vill ta den med på olika äventyr som exempelvis som undervattenskamera fiske. Den skyddar mot vatten, damm och kyla. Det är en vattentät kamera. Du kan också enkelt dela dina bilder du tagit när du varit ute på alla dina spännande äventyr genom att den har finesser som inbyggd Bluetooth och Wifi. Det är en vattenkamera att räkna med helt enkelt och den går även att hitta i olika färger så som himmelsblå och gul.

Fördelar

 • 16.4 Mpix, 5x optisk zoom
 • Inbyggd Bluetooth, Wi-Fi
 • Vattten-/Damm-/Chock-/Frys-säker
 • under vatten upp till 25 m
 • 5x optisk zoom
 • Har inbyggd Bluetooth och Wifi

Nackdelar

 • Det går inte att ta bilder i råformat
 • Kameran saknar LED-lampor för makrofoto, som bl.a. Ricoh WG-60 har

Sammanfattning – Bäst i test över Undervattenskameror:

 • Ricoh WG-6 – Bäst i test
 • Olympus Tough TG-6 – Test
 • Panasonic DC-FT7 – Omdöme
 • Fujifilm Finepix XP140 – Recension

FAQ – Allt du behöver veta om undervattenskameror

Hur fungerar undervattenskameror?

Det är egentligen ingen större skillnad på undervattenskameror som med vanliga kameror. Den största skillnaden är att de är byggda på ett sätt som gör att vattnet inte tränger in i kameran och förstör den, samt bilderna du tar. Du kan därför tacksamt åka på din efterlängtade semesterresa, ta med kameran ut i havet eller poolen och fota fritt utan att oroa dig över att kameran ska bli förstörd under tiden.

Vad behöver jag veta om vattenkameror?

När du ska köpa din allra första vattenkamera kan det vara bra att ta reda på hur djupt du kan dyka med kameran. För vissa kanske det räcker att ha en kamera nära stranden medan andra gärna vill dyka djupare ned i vattnet och ta häftiga undervattensbilder. Om så är fallet behöver du välja ett alternativ på en kamera som tål dessa förhållanden, som exempelvis vår bästa undervattenskamera Ricoh WG-60. För dig som är intresserad av design och kvalitet kan det vara värt att investera i en kamera som inte enbart har coola funktioner utan som även har en läcker och snygg design. Flera av dessa undervattenskameror går att hitta i olika häftiga färger som orange, blått och gult.

Vilket material är undervattenskameror gjorda av?

Undervattenskameror är för det mesta gjorda i hård plats. Däremot kan det skilja sig åt beroende på vilken kvalitet och design kameran har. Syftet med dessa kameror är att de ska vara lätta till vikten men ändå tåla svåra väderförhållanden. Den ska också tåla att hålla under vatten och i kallare temperaturer.

Vad är så speciellt med just undervattenskameror?

Undervattenskameror är unika så till vida att du kan ta med dig dem ut på äventyr och under vatten utan att de går sönder. Det gör att du kan dela helt fantastiska bilder med dina kära och nära. Du kan dyka ned under ytan med kameran, fånga häftiga motiv och sedan ta med dig dessa bilder hem igen. Det finns oftast väldigt vackra bilder att få när du dyker ned under vattnets yta. Vattenkameror är också väldigt enkla att använda och kräver inte särskilt mycket förkunskap. Du behöver med det sagt inte vara särskilt teknisk kunnig utan det räcker att med ett enkelt knapptryck fånga helt otroliga motiv. Tack vare det kan du imponera på dina vänner när du kommer hem från din semester. Vissa kameror har också skakningsdämpare som kan vara till nytta när du dyker ned under vattnets yta och har svårt för att hålla handen stilla.

Hur ska jag välja rätt undervattenskamera för mina behov?

Det är inte alltid helt enkelt att avgöra vilken som är den bästa undervattenskameran. För att hjälpa dig välja rätt kamera för dina behov och önskemål kan du se vårt test. Ta reda på om det är en häftig äventyrskamera du söker, en enklare variant som du kan ta vackra bilder med, alternativt en som tål att du tar med när du åker mountainbike eller skidor. Önskar du filma med din kameran kan det också vara värt att kolla så att just den kameran du söker har en sådan funktion.

Varför kan jag inte bara använda min smartphone istället för en undervattenskamera?

Givetvis kan du göra det, men du skulle nog inte bli så glad när du upptäcker att din älskade och dyra smartphone blivit vattenskadad när du tagit med den ned under vattnet. Det är bättre att investera pengar i en undervattenskamera som ser till så att du kommer hem med dina bilder i tryggt förvar. Du vill gärna inte att den går sönder eller blir vattenskadad i processen. Dessutom är dessa undervattenskameror inte särskilt dyra och de brukar hålla över längre tid.

Det finns såklart skal som vattentäta fodral du kan köpa till din smartphone som du sedan kan ta med och fotografera under vattnet med, men nackdelen med dessa är att det lätt blir läckage som riskerar att förstöra din telefon. De har inte heller de funktioner och egenskaper som medföljer en undervattenskamera, som exempelvis bildstabilisering, macro för undervattensmotiv, snabbt fokus m.m. Det är mycket du går miste om helt enkelt!

I vilka situationer är det särskilt bra med en undervattenskamera?

Som tidigare nämnt är det alldeles utmärkt att ta med sig sin undervattenskamera när man ska åka iväg på semester med vänner eller familj. Packa ned vattenflaskor, matlådor, din kamera och ge dig iväg! Det finns så många otroligt vackra platser i världen som kan vara värda att föreviga. Hav som är otroliga att fota under. Sådan bilder vill man helst gärna föreviga och visa upp för sina bekanta, nära och kära när man kommer hem igen.

Har du gått en dykarkurs kan det vara kul att fota under tiden man dyker. Det finns delfiner, hajar, vackra korallrev att fånga på bild. Det finns även undervattenskamera för fiske i hemlandet så du behöver inte ens åka utomlands för att kunna ta häftiga och coola bilder! Om du vill prova kan du testa att sätta din kamera på ett fisknät och se hur många fiskar som egentligen simmar förbi när du lägger nätet. Tack vare att du fångar detta på bild kan du få svar på frågor du annars inte fått veta.

Sammanfattning

Avslutningsvis kan vi garantera att du inte kommer att ångra dig vid ett köp av en undervattenskamera. Det är alltid roligt att spara på minnen. Du behöver heller aldrig oroa dig över att vatten ska tränga in i kameran och förstöra dina bilder. Det gör att du kan koppla av när du är på semester, ha roligt och njuta över att leka runt och experimentera med din kamera. Vi hoppas att vårt test har hjälpt dig på vägen att hitta den bästa undervattenskameran för dig, dina behov och önskemål! Det finns kameror i alla möjliga prisklasser, färger och storlekar så vi är säker på att just du kommer att hitta den perfekta kameran för dig.