Bäst i test: Vandringskängor – Bästa & Billigaste – Test

Har du tänkt att utveckla ditt friluftsliv, vandra i fjällen eller bara vandra kortare sträckor i skogen. För att vandra korta sträckor i skogen behöver du kanske inte vandringskängor, men blir det blött kan det vara skönt med ett par bra vandrarskor. Framförallt i fjällen är vandrarkängor ovärderliga för dig.

Ett par bra vandringskängor ska ha bra passform och inte vara för höga, men ändå sitta bra på foten. Det är också viktigt att de håller värmen bra samtidigt som de andas bra och står emot regn och vatten. Vi har testat och sammanställt de fem bästa vandrarkängorna som finns på marknaden.

Så här gjorde vi testet

Vi testade alla skorna i olika situationer för att avgöra vilket par skor som var bäst i det här testet samt för att få ett så noggrant resultat som möjligt. Vi testade dem i alla sorters väder och terräng och var flera personer som testade varje sko. Tester är inte indelat i vandringskängor dam och vandringskängor herr eftersom de flesta skorna är i unisex-modell, så testet är utfört av både tjejer och killar. Lätta vandringskängor är för många en fördel, men de ska samtidigt vara robusta och tåliga. Vi har främst undersökt fyra faktorer när vi testade kängorna.

 • Hur slitstarka sulorna är
 • Skornas komfort
 • Förmågan att hålla tätt mot regn och väta
 • Prisklass

Nedan kan du läsa mer om de produkter vi testat och vi har korat vandringskängor bäst i test. Vinnarna är Salomon Outline Mid Gore-Tex, tack vare dess låga vikt och bra grepp.

1. Lundhags Vandra II Mid Vikt – Bäst i test

2. Lundhags Vandra II Mid Vikt - Test

Lundhags är en välkänd aktör på marknaden för vandringskängor och de bygger alla på skalprincipen. De har alltså inget direkt foder utan du väljer själv hur varma de ska vara med hjälp av strumpor och sulor. Vandra II Mid är en stabil känga som är tillverkad av nubuckläder. Botten är gjord av cellgummi som både är vattentätt och isolerande.

Det här är verkligen en känga i toppskiktet som hade kunnit hamna på förstaplats om det inte vore för det något höga priset. Dock är vandringskängan prisvärd då den har lång hållbarhet, dessutom kan yttersulan bytas ut samt att det är enkelt att reparera dem. Yttersulan ger ett bra grepp även på vått underlag och den är kraftig nog att skydda dina fötter mot vassa kanter, samtidigt som den är vattentät.

Det vi gillar extra mycket med Lundhags Vandra II och som också bidrog till att den fick en så hög placering är att den snabbt anpassar sig efter foten, vilket ger en god passform. En annan fördel är att alla ringar och hakar är tillverkade av järn eller järn/kopparlegeringen för allra bästa hållbarhet och med ett nickelfritt skydd mot korrosion.

För- och nackdelar:

Fördelar:

 • Väldigt tåliga
 • Bra passform
 • Möjlighet att reparera vid behov

Nackdelar:

 • Något högt pris

Specifikationer

 • Vikt: 570-750 gram beroende på storlek
 • Yttre material: Heinen Terracare Nubuck
 • Yttersula: Vibram Soft Traction sole
 • Foder: Inget

2. Lundhags Professional II High Regular – Omdöme

Lundhags Professional II High Regular är en känga i tre lager som är gjord för de mest extrema förhållandena. Den kostar givetvis även därefter, men om du har höga krav på dina vandringskängor och vill kunna använda dem oavsett terräng och väder så är det här ett utmärkt val.

Den här kängan är tillverkad av fullnarvsskinn och är väldigt slitstark. Tack vare skons trelagerskonstruktion och höga skaft ger den ett utmärkt skydd mot väta. Den har extra hälgrepp för att hålla din fot på plats samtidigt som den har ett integrerat tåskydd. Vår testpanel blev imponerad av hur stötdämpande och stabil den här kängan är. Komforten är helt klart den bästa i den här vandringskängan.

Om du brukar vandra i obanad terräng och i tuffa förhållanden är Lundhags Professional II High Regular marknadens bästa val för dig. De må ha hamnat på vårr tredjeplats men de är sannerligen en av de bästa vandringskängorna på marknaden. De är i en unisexmodell, men storlek 36 till 41 är damanpassade.

För- och nackdelar:

Fördelar:

 • Väldigt robusta och tåliga
 • Mycket stabila för foten och fotlederna
 • Maximal vattentäthet

Nackdelar:

 • Högt pris
 • Något smal passform

Specifikationer:

 • Vikt: 870 gram
 • Yttre material: Fullnarvsskinn
 • Yttersula: Rubbermac Defender
 • Foder: Mikrofiber

3. Viking Hunter Gore-Tex – Recension

4. Viking Hunter Gore-Tex - Recension

Viking Footwear har fokus på att tillverkade skor och kängor med extrem vattentålighet. Hunter Gore-Tex är givetvis vattentät och även bekväm med sitt höga skaft. Den är dessutom väldigt varm och skön att bära, så om du är frusen av dig kommer du att älska denna vandringskänga. Yttersulan är tillverkad av naturgummi och ger dig ett bra grepp även på hal mark. Sulan gör vandringskängan väldigt stabil även när marken är ojämn.

Eftersom kängan har en relativt bred konstruktion får du också plats med ett extra par strumpor, perfekt om du vandrar i fjällen eller på vintern. Det gör dock att skon passar bäst för dig med lite bredare fötter. Viking Hunter Gore-Tex är tillverkad av högkvalitativt läder och utrustad med gore-tex för att stöta bort väta. Kängan fungerar utmärkt både för jakt och vandring i tuff terräng tack vare sin stabila konstruktion. Dessutom är det här är en väldigt prisvärd känga som ger bra kvalitet för en mindre peng.

För- och nackdelar:

Fördelar:

 • Billig
 • Vattentät
 • Kraftig yttersula

Nackdelar:

 • Något bred

Specifikationer:

Vikt: 1045 gram

Yttre material: Läder

Yttersula: Naturgummi

Foder: Gore-tex

4. Meindl Island Men’s MFS Active

Meindl Island Men’s MFS Active är en känga som är tillverkad av nubuckläder och dess konstruktion gör den lämplig för svår terräng och med tung packning. Kängan är fodrad med gore-tex för att vara vattentät och samtidigt andas. Dessutom är den vridstyv och stabil, du kommer känna att foten är i rätt position oavsett underlag.

Dessutom har skon Memory Foam System, vilket är ett skum som formas efter din fot för en individuell passform. Utsidan av kraftigt nubuckläder tål det mesta och runt hela foten löper dessutom en gummirand som skyddar och bevarar skon. Yttersulan är en rullsula vilket ger hög komfort samtidigt som du får bra grepp. Testpanelen gillar stötdämpningen i den här kängan, men komforten är det som de talar mest positivt om. Kängorna finns även i en dammodell utöver den här herrmodellen.

För- och nackdelar:

Fördelar:

 • Memory Foam System
 • Bra grepp
 • Vattentät

Nackdelar:

 • Något tunga

Specifikationer

Vikt: 880 gram

Yttre material: Nubuckläder

Yttersula: Meindl Multigriff® av Vibram®

Foder: Gore-tex

5. Salomon Outline Mid Gore-Tex – Test

Salomon Outline Mid Gore-Tex finns både i en version för dam och en version för herr, de fungerar dock på samma sätt. Även om vårt test var jämnt var det inte så svårt att utse just denna vandringskänna från Salomon till den bästa.

Den här skon har en lätt vikt och är så pass flexibel att den kan kännas som en joggingsko. Det gör den perfekt vid till exempel orientering i tuff terräng. Den har ett mycket bra grepp på marken, vilket alla testare gillade. Vandringskängor med låg vikt brukar annars ha ett relativt dåligt grepp. Skon är även vattentät vilket gör att den fungerar att använda oavsett väderlek.

Skaftet är medelhögt vilket gör passformen bra samtidigt som det bidrar till stabilitet när underlaget är ojämnt. Yttersulan har djupa räfflor och tåhättan är skyddad. Just den här skons yttersula är otroligt slitstark vilket gör skon till ett prisvärt alternativ. Det här är ett par kängor du kommer att kunna använda länge. Passformen är så bra eftersom skons ovansida har en sömlös konstruktion, vilket minskar risken för skav.

För- och nackdelar

Vandra II

 • Hållbar
 • Bra grepp
 • Lätt vikt

Nackdelar:

 • Klarar inte den tuffaste terrängen

Specifikationer

 • Vikt: 345-415 gram
 • Membran: Gore-tex
 • Yttersula: Gummi
 • Foder: Syntet

Vandringskängor – bäst i test:

 1. Lundhags Vandra II Mid.
 2. Lundhags Professional II High Regular
 3. Viking Hunter Gore-Tex
 4. Meindl Island Men`s MFS Activate
 5. Salomon Outline Mid Gore-Tex

Vad är vandringskängor?

Vandringskängor är ett par kängor som är tillverkade för att vara bekväma under långa vandringar i varierande terräng. De är oftast mer eller mindre vattentäta för att du ska kunna använda dem vid alla väderlekar. Det finns även någonting som kallas för vandrarskor men det är inte samma sak. Vi har testat fem bra vandringskängor och utsett en av dem till vinnare. Dock är alla fem modellerna i vårt test bra alternativ. Vi har valt att testa produkter ur olika prisklasser för att alla ska kunna hitta en passande variant.

Kängor anpassade för vandring ska lämpa sig för tuff terräng och det finns faktiskt olika klasser för vandringskängor. Klasserna visar vad kängorna är tillverkade för att klara av både gällande terräng och packning. Vandringskängor är alltid anpassade efter tyngre människor eftersom tillverkarna räknar med att någon som vandrar har tung packning med sig.

Oftast har vandringskängorna ett medelhögt skaft för att ge ankeln bra support. Dessutom brukar deras sula även vara grövre eftersom det är viktigt med ett bra grepp när du vandrar i hård terräng. Kängorna brukar dessutom vara gummiförstärkta på vissa platser för mer tålighet. Det finns även vandringskängor som har höga skaft, vilket ger extra skydd för de stora äventyren.

Så väljer du rätt vandringskängor

Med hjälp av vårt test har du fått tips på bra vandringskängor, men hur vet du vilka som passar just dig? Först och främst måste du tänka igenom dina behov, hur tänker du använda kängorna? Kommer du främst använda dem för dagsvandringar där du inte har så tung packning eller på dagslånga vandringar där du bär på tält, mat och annan packning? Olika kängor passar olika bra beroende på hur du ska använda dem.

Du bör också tänka igenom hur stor budget du har och hur mycket du är redo att betala för ett par vandringskängor. Oftast är det inte utseendet som spelar störst roll vid valet av kängor för vandringen, utan komforten är mycket viktigare. Tänk på om du har breda eller smala fötter samt hur högt skaft du vill ha. Det är också viktigt att du väljer rätt storlek, vandringskängor ska helst vara två cm större än din fot.

Våra vandringskängor bäst i test

Vinnare i vårt test är Salomon Outline Mid Gore-Tex, mycket tack vare dess goda kvalitet och höga komfort. Dessutom har de ett väldigt fördelaktigt pris om vi tänker på hur mycket de har att erbjuda. Sedan är det inte illa att de har en låg vikt heller, eftersom det gör vandringen lättare.

FAQ om vandringskängor

Är de dyraste vandringskängorna de bästa? – Nej det är inte alltid de dyraste produkterna som är bäst. I vårt test är det istället en känga i budgetklassen som tog hem förstaplatsen.

Vilka vandringskängor ska jag välja? – Det är upp till dig att välja de vandringskängor som passar dig. Det gäller både priset, komforten, utseendet och tåligheten.

Måste jag välja vandringskängor som är vattentäta? – I princip alla vandringskängor är vattentäta och det är mycket fördelaktigt. När en känga är vattentålig är dina fötter även skyddade mot väta från dagg. Du kan inte heller veta hur vädret kommer på i förväg och då är det bäst att vara väl förberedd. Det finns ingenting värre än att vandra i blöta skor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *